De beste vertrekkers vlogs

Bijna iedere zeiler droomt er wel eens van om met eigen zeilboot rond de wereld te zeilen. Enkelen maken die droom ook waar. Er zijn inmiddels vele youtube kanalen waar zeilers hun droom naar het witte doek brengen. Bij velen zijn het vaak wat losse kiekje die voor het thuisfront bedoeld zijn. Maar er zijn ook zeilers die er echt werk van maken en ons kunnen inspireren. Hieronder geef ik mijn persoonlijke top 10 van de beste youtube kanalen met elk hun eigen unieke manier van het vertellen van hun verhaal.
Jelmer Achterkamp
(plus nog wat ingezonden suggesties van lezers op het einde)

Nummer 10: Cruising Lealea


Dit koppel zeilt al vanaf 1990 met een Albin vega 27 rond de wereld. Ze leggen al hun avonturen minitieus vast. Soms is het wel eens langdradig, maar je krijgt een schat aan informatie voorgeschoteld als je low-budget de wereld rond wilt zeilen. Ook vind ik het fascinerend om te zien hoe 2 mensen op zo’n klein bootje überhaupt kunnen wonen, en dat al 16 jaar lang!

Nummer 9: Rick More

Met zijn 15 meter lange zeiljacht ‘ sophisticated lady’ legt hij zijn leven in de Cariben vast .
Op zich niet zo interessant zul je misschien in eerste instantie denken, maar Rick is een expert is het vastleggen van de cruising-lifestyle vanuit de lucht met drones. Hij test verschillende modellen en maakt haar-strakke beelden om je vingers bij af te likken in 4K.

Nummer 8: sailboat, Shaun & Julia Sailing

Dit jonge koppel koopt voor een paar duizend dollar een 25 voet Bayfield ,waar ze de wereld mee om willen zeilen. Ze zitten nog in de beginfase van hun tocht rond de wereld. Ze hebben echter al als crew op diverse jachten de wereld rond gezeild, en hebben dit ook uitgebreid gedocumenteerd.

Nummer 7: Two aboard Tuuli

Dit jonge stel uit Duitsland heeft hier in Nederland een Wibo 930 gekocht, die ze aan het opknappen zijn. Zij doen hier uitgebreid verslag over. Tevens hebben ze een website gemaakt waar alle youtube kanalen te vinden zijn. Kijk voor alle kanalen op: https://sailing-channels.com/

Nummer 6: Drake Paragon

Drake is een prachtig mooi authentiek mens. Hij kijkt met volle verwondering en nieuwsgierigheid naar de (zeilende) wereld. Als hij mensen interviewt ,vraagt hij hen de hemd van het lijf tot in elk detail. Dit werkt aanstekelijk ,omdat hij veel vanuit de losse hand filmt en je als kijker meegezogen wordt in zijn wereld.

Nummer 5: Sail Life

Mad is een geweldige ,eeuwige vrijgezel en wellicht een beetje een nerd. Hij kocht een verwaarloosde Albin Ballad van 9 meter, stripte haar volledig en bouwde haar weer van de grond af op. Werkelijk over elk detail denk hij na en vraagt advies van de kijker om het nog beter aan te pakken. Ook laat hij stap voor stap zien hoe hij een klus klaart. Nu hij na 3 jaar klussen klaar is met zijn Albin Ballad en er inmiddels ook op woont ,zou je verwachten dat hij de touwen los gooit en eindelijk het ruime sop kiest. Maar nee, in plaats daarvan is hij net weer een nieuw project gestart.Hij heeft namelijk een Warrior 38 gekocht om op te knappen en zal ons de komende jaren voorzien van kluskijkplezier!

Nummer 4: White spot pirates

Doorzettingsvermogen! Dat is wat deze vrouwelijke solozeiler typeert. Drie jaar geleden kocht ze met haar zuurverdiende spaargeld een Reinke zeiljact van 11 meter op Panama. Ze sluit de koop alleen op basis van foto’s, die ze ervan gezien heeft. Als ze daar voor het eerst arriveert en de werkelijke staat van de boot aanschouwt ,komt ze van een koude kermis thuis. Als kijker zakt plaatsvervangend de moed je in de schoenen. Na vele strubbelingen lukt het haar om de boot vaarklaar te maken en op reis te gaan. Maar ook onderweg heeft ze veel pech en kost het haar weer bakken met geld, tijd en energie om een en ander te herstellen. Maar ondanks al deze tegenslagen is zij het levende bewijs ,dat als je er maar zelf in blijft geloven ,je toch je droom kunt waarmaken!

Nummer 3: SV Delos

Velen zullen dit kanaal wel kennen. Het is een van de best bekeken zeilkanalen op youtube. Zeven jaar geleden startte Bryen zijn reis door het 16 meter lange Amel 2000 Super Marubu aan te schaffen en op reis te gaan. Onderweg ontmoet hij vele vrienden die blijven plakken aan boord. Dit zijn allemaal jonge creatievelingen, die proberen hun reis zo goed mogelijk te documenteren. Ze filmen niet zomaar wat uit de losse hand ,maar denken vooraf na over wat ze de kijker willen laten ervaren. Elke 2 weken krijg je ruim 20 minuten voorgeschoteld in hoge kwaliteit.

Nummer 2: Saling Uma

Dit creatieve koppel koopt een oude 37 voet zeiljacht en knapt het van de grond af helemaal op. Wat dit kanaal bijzonder maakt voor mij ,is dat je de dieselmotor kunt vervangen voor een elektrische aandrijving. Ze kopen een oude elektromotor van een heftruk en fabriceren zelf een soort keerkoppeling en delen veel kennis over deze techniek. Maar bovenal is het de combinatie van creativiteit, humor en de mooie beelden waardoor ik elke week weer uit kijk naar hun video’s

Nummer 1: SV La Vegabonde

Dit komt misschien wel het dichtst bij een droom. Een goed uitziend jong koppel koopt een bijna nieuwe Benneteau van 13 meter en zeilt er de wereld mee rond. Maar er is echter veel meer dan het ideale plaatje wat ik hier schets ,wat dit kanaal zo ongelofelijk goed maakt. Ook zij denken net als SV Delos goed na van te voren wat ze de kijker willen laten ervaren. Je krijgt soms echt het gevoel dat je onderdeel van hun reis word. De goedgemonteerde haarscherpe beelden worden ondersteuntd met mooie muziek ,die deels door Elena zelf gezongen en gespeeld wordt op haar gitaar

 

Zeilhelden lezers suggereerden nog de volgende vlogs:

Chase the story

Monday Never

Sailing the world with Ran

Reacties

Reacties