Mondje dicht!

vervuiling rio
© Sergio Moraes / Reuters

Stel: u voetbalt niet onverdienstelijk in het vierde elftal van een willekeurige amateurclub. Die bewuste zondagmiddag treedt u aan tegen de concurrent, ook een willekeurige amateurclub. Uit; altijd lastig.

Als uw elftal het veld opgaat, blijkt dat van voor naar achter volledig te zijn bezaaid met hondendrollen. Wat zou u doen? Ik zou het in uw plaats wel weten namelijk: wegwezen! Laat ze eerst die bende maar eens opruimen voor u daar een potje voetbal speelt. En dan speelt u nog maar bij een willekeurige amateurclub. Ik denk dat het veld van een echte prófclub zo’n beetje wordt geknipt en geschoren voor de sterren dat veld betreden.

U vraagt zich nu wellicht af: “Waar wil Briek heen met deze aanhef?” Da’s niet zo ingewikkeld: naar Rio de Janeiro. Om preciezer te zijn: naar Guanabara Bay in Rio de Janeiro. De baai waarover Jezus Christus op z’n berg uitkijkt. De baai waar de Olympische zeilers dit jaar acte de presence mogen geven tijdens de Olympische zeilwedstrijden. Ik zou er eerlijk gezegd niet aan moeten denken. Want een voetbalveld vol hondenstront is nog helemaal niks vergeleken bij de gore, ongezonde, sterk vervuilde staat van dit stukje ‘wedstrijd’water.

Peter Sowrey, voormalig CEO van World Sailing (vroeger ISAF, nog vroeger IYRU), beweerde onlangs dat hij z’n positie is kwijt geraakt, omdat hij ervoor pleitte de wedstrijden maar ergens anders te zeilen. Of in elk geval vooraf uit te kijken naar een alternatief bij wijze van plan B.

Maar iedereen had natuurlijk lang geleden kunnen weten (en wist dat waarschijnlijk ook) dat het wedstrijdwater in Rio letterlijk een smerige beerput is en dat het vóór de Spelen echt niet goed zou komen. Begin vorig jaar al zei de burgemeester van Rio, Eduardo Paes, dat de troep ‘waarschijnlijk niet’ voor de Spelen opgeruimd zou kunnen worden. En dat is voor een burgemeester al zó’n duidelijke uitspraak dat je toen al het woord ‘waarschijnlijk’ kon schrappen. Onze eigen ‘gouden’ Dorian van Rijsselberghe luidde al menig maal de noodklok, al zei hij na het Olympisch test-event vorig jaar augustus wel dat hij tenminste geen koelkasten, tafels en stoelen meer had zien ronddrijven… Tja; je moet ergens tevreden mee zijn. Maar het blijft natuurlijk te gek voor woorden. Wie had ook anders verwacht? The show must go on, omdat de hoge heren (en ook steeds meer dames trouwens die zich dan ineens als hoge heren gaan gedragen) dat nou eenmaal zo hebben bedacht.

Dat je als tópsporter (want daar hebben we het natuurlijk gewoon over) je gezondheid op het spel zet, omdat dat nou eenmaal beter voor ‘het plaatje’ is – dat zal de bobo’s letterlijk een rotzorg zijn.

Want die Sowrey heeft natuurlijk ook gewoon boter op z’n hoofd. In eerdere interviews gaf ook hij aan dat de locatie met toeziende Jezus ‘Zeilen de TV-coverage geeft, die het maar zelden krijgt’. Maar die ‘coverage’ kon wel eens veel vervelender uitpakken, dan vooraf bedacht.

Voor alle zeilers (en openwaterzwemmers, triathleten en roeiers) die straks in Guanabara Bay in actie komen, geldt eigenlijk maar één devies: mondje dicht! Letterlijk en figuurlijk.

Jan Briek

Reacties

Reacties