Sliptong met schelpen en Hollandse garnalen

Sliptong

Een mooi feestelijke Nederlands begin van het nieuwe jaar. En lekker licht na al dat zware tafelen van de decemberdagen. En dat allemaal uit onze eigen Wadden- en Noordzee. Een goed voornemen vast voor later dit jaar: raap en vang het maaltje zelf op een zonnige dag. Laat het maar vast beginnen!

Sliptong met kokkels en Hollandse garnalen

4 (slip) tongen ( of een andere platvis)

200- 250 gram kokkels/schelpen

100 gram Hollandse garnalen (is ruim)

4 mooi gesneden bacon in repen

olijf olie

4 takken rozemarijn
bieslook

2 citroenen

zee zout

gemalen zwarte peper

boter
Verwarm de over voor, en zet de borden er in.  Was de schelpen. Als ze open blijven staan, gooi ze weg.  Zet ze in koud water. Neem twee grote koekenpannen (meer dan twee vissen per pan kan je niet kwijt!) met een goede bodem en bak daar het spek met een beetje olijfolie in uit. Zet het vuur niet te hoog. Ris de rozemarijn zodat je alleen de blaadjes over houdt en doe het bij het spek. Haal de spek met de rozemarijn uit de pan. Voeg wat boter toe aan het spekvet, laat het uit bruisen en leg voorzichtig de vissen in de pan. Bak de vissen mooi bruin in een minuut of vier en draai ze om. Voeg de rozemarijn, bacon, de schelpen en garnalen toe. Sluit de pan door er aluminiumfolie overheen te doen (kijk uit dat je je handen niet brandt aan de pan). Kook het geheel nogmaals 4 minuten. De schelpen moeten allemaal open gaan.

Hak de bieslook in kleine stukjes. Doe ze in een kommetjes, knijp wat citroensap uit de citroen over de bieslook en breng het op smaak met gemalen zwarte peper en zout. Haal het folie van de pan en schud het geheel op. Serveer de vis met, bacon, de kokkels en garnalen op de warme borden en verdeel het bieslooksap. Doe er een paar schijfjes citroen bij  Lekker met nieuwe aardappeltjes en een groene salade.

Sietske van Weerden

Reacties

Reacties