Gegrilde zwaardvis met quinoa salade

Gegrilde zwaardvis met quinoa salade

De momenten dat we niet samen zijn op deze reis zijn schaars maar als Bregt dan eens alleen op stap gaat komt hij soms terug met een verrassing! Niet dat hij dat zelf is gaan zoeken. Vaak wordt hem iets meegegeven, meestal door vrouwelijk schoon. In Fatu Hiva kreeg hij van de winkeljuffrouw een grote oranje pompoen-achtige groente mee. Het leek ook een beetje op een gele courgette maar toen ik ze doormidden sneed bleek het een soort komkommer te zijn.

Vaak wordt hem iets meegegeven, meestal door vrouwelijk schoon.

Toen hij op een namiddag in Moorea met de Dinghy naar de kant ging kwam hij een lokale visser tegen. Na de gewoonlijke vragen van waar ben je en is het de eerste keer dat je hier komt, geraakten ze aan de praat en uiteindelijk nodigde hij Bregt uit bij zijn thuis.

Het is altijd leuk om te zien hoe de lokale bevolking woont en leeft en ze zijn zo gastvrij dat je deze ervaring zeker zal meemaken, als je er voor open staat ten minste.

Na een kennismaking met de rest van de familie kreeg Bregt nog een lekker stuk zwaardvis mee. Ons vers voedsel was bijna op en de lokale winkels hebben naast conserven niet zo veel in voorraad. Ik was natuurlijk aangenaam verrast en moedig hem nu vaker aan om op zichzelf een uitje te maken.

Zwaardvis?

Zwaardvis is een vis die ook soms in België verkocht wordt, vaak geïmporteerd uit Italië of Spanje. Het vlees is best stevig en proeft een beetje naar kalfsvlees. Net als tonijn kan je het best niet te lang bakken.

Het zwaard van de vis wordt soms aangetroffen in rompen van houten boten. Waarschijnlijk ziet hij het schip aan als walvis.

Al sinds Curaçao heb ik een pakje Quinoa in de kast zitten. Ik had het gekocht om eens iets anders te eten maar het was er nog nooit van gekomen. Tijd om daar verandering in te bregen!

Ingrediënten:

Voor de zwaardvis:
400 g zwaardvis
4 el olijfolie + extra
1 el tijm
peper en zout

Voor de Quinoa:
150 g quinoa, gespoeld
2 tomaten, in blokjes
1/2 rode uit, in blokjes
1 kleine rode appel, in blokjes
peper en zout
Sap van 1 limoen
Olijfolie

Recept:
Snij de zwaardvis in blokken van ongeveer 5×5 cm
Marineer de stukjes  in olijfolie, kruid met tijm, peper en zout en draai goed om
Ondertussen kan je de quinoa klaarmaken: Kook de Quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Meestal heb je dubbel zo veel water nodig en 12 minuten kooktijd
Meng de gare quinoa met blokjes tomaat, rode ui en appel en besprenkel met enkele druppels olijfolie en het sap van de limoen. Kruid met peper en zout
Laat een grillpan goed heet worden op het vuur. Grill de blokjes zwaardvis aan alle kanten tot hij goudbruin is. Hij mag nog rosé zijn vanbinnen.
Schep wat quinoa salade op een bord en leg de stukjes zwaardvis er bovenop. Serveer met partjes limoen

Smakelijk!

Lynn

Reacties

Reacties