Tegen wind

windmolens-denemarken-1

Molens, een van dè paradepaardjes waarmee Nederland zichzelf promoot. Over de hele wereld typeren we ons met klompen en wieken. Eind van de 12de eeuw verschenen in Nederland de eerste standerdmolens, het oudste houten type in de Lage landen. Andere types volgden. Decennia lang werden ze gebruikt voor het malen van meel of het zagen van hout. Ruim honderd jaar geleden waren er nog 10.000 in ons land. Nu zijn daar nog 1.200 van over. Er wordt veel moeite gedaan om dit ‘erfgoed’ te beschermen. Veel mensen vinden ze mooi en de moeite van onderhouden waard.

Hoe anders is dat met de moderne varianten. De slanke palen met in de top drie of vier bladen die ronddraaien. Windenergie, dat wat vroeger zo gewoon was, is nu opnieuw in de belangstelling. Vooral om de klimaatverandering een halt toe te roepen, een loffelijk streven. Maar de geplande megalomane parken in de Noordzee en het IJsselmeer roepen onder ons, zeilers, veel discussie op.
Laat ik maar bekennen: ik heb de petitie tegen windmolens in het IJsselmeer getekend!
Mijn reden is ook nog eens erg egoïstisch: ik wil kunnen zeilen op het IJsselmeer en die 89 windmolens nemen 12 x 6 kilometer aan vaargebied weg.

Er zijn heel veel redenen aan te voeren om voor of tegen de parken in het algemeen te zijn. De meningen over de rendabelheid lopen ver uit elkaar, evenals de meningen over de schoonheid of de lelijkheid. Persoonlijk vind ik die strakke palen met even strakke wieken bovenaan helemaal niet zo lelijk. Er gaat iets dynamisch vanuit als je er in een bepaalde hoek naar kijkt. Soms ervaar ik het als kunst.
Maar niet als ze op mijn weg liggen, niet als ik er voor om moet rijden of voor om moet varen. Dan zijn het lelijke, onrendabele, onzinnige obstakels die veel beter vervangen kunnen worden door andere vormen van duurzame energie.

Ik ben niet tegen windenergie. Ik pleit nog steeds voor een nieuwe windmolen bij ons aan boord. Maar zet ze op plaatsen waar niemand er last van heeft en waar de opbrengst de investering overtreft.
En als ik in een KNRM-reddingsrapport lees dat de zoektocht van een heli naar drenkelingen wordt bemoeilijkt door de aanwezige windmolens, dan weet ik zeker dat mijn keuze om de petitie te tekenen goed is geweest.

Ger Wouters

Reacties

Reacties

Geef een reactie