Het geheim van de Kolibriwerf

Kolibri’s staan bekend om hun goede zeileigenschappen en hun sterke en solide bouw. Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar? Generatie op generaties wisten de bouwers het geheim voor zich te houden. Tot Sarah de Vos van  Zeilhelden langs kwam ….

Tijdens mijn bezoek aan de werf zie ik kans om verder door te vragen naar de specifieke techniek waar ze zo bekend van zijn geworden. Voor deze unieke bouwmethode worden dunne fineerplaten gebruikt. Deze platen zijn zeer flexibel in de richting die dwars op de houtnerven staat. Met de houtnerven mee zijn deze veel stugger, maar in deze richting kan er ook een buiging aangebracht worden, die overigens veel kleiner is dan de dwarsbuiging. Zo is het mogelijk om de plaat in twee richtingen te buigen. Hierdoor kan er makkelijk een rondspant romp gemaakt worden zonder toevoeging van druk of temperatuur aan het hout. Ook hoeft er hierdoor geen mal gebruikt te worden.
Maar met één laag mist de romp veel sterkte. Daarom worden er meerdere fineerplaten op elkaar gelijmd. De romp wordt eerst met één laag gemaakt en hier worden telkens nieuwe lagen op gelijmd. Met meerdere lagen wordt de romp veel sterker. Nu worden de platen ook nog gekruist op elkaar gelijmd. Als de nerven namelijk dwars over elkaar lopen, wordt de flexibiliteit uit de platen gehaald en wordt er veel sterkte toegevoegd. Een bijkomend voordeel is het feit dat de Kolibri hierdoor licht blijft. Hierdoor is het mogelijk om met een dunne scheepshuid een sterk zeewaardige jacht te bouwen. En met dat scheepje gaat Team Zeilhelden volgende week de Small Ships Race varen!

Sarah de Vos
(Haar hele verhaal over de Kolibriwerf is hier te lezen)

Reacties

Reacties

Geef een reactie