VOR-Brandblog: New Skool Ocean Racing

(Foto Richard de Jonge)

Eigenlijk heb ik geen idee of ik trouwe volgers heb op deze site, maar als dat zo is, dan heb je vast een aantal updates gemist de afgelopen dagen. Het lastige van regelmatig bloggen is namelijk een balans vinden tussen mijn (onbetaalde) passie (volgen van de VOR) en mijn (onbetaalde) passie (zeilen van eigen wedstrijden).

Afgelopen 4 dagen was het de Kleine Sneekweek en deed ik mee in de Regenboog. 1 van de 16 niet-Olympische eenheidsklassen die meedeed met dit evenement. De Regenboog is een mannenklasse waar wij (ik als stuurvrouw samen met een midden’vrouw’ en een mannelijke voordekker) een uitzondering zijn op de regel. Soms niet onverdienstelijk.

Met licht weer (tot 18 knopen) doen we goed mee, maar boven de 20 knopen komen wij toch al snel 60+ kilo tekort ten opzichte van de andere teams. Mocht er al een parallel zijn met team SCA dan houdt deze daar wel op. Wij mogen niet compenseren met extra handjes en/of gewicht.

En oh.. wat heeft het hard gewaaid vrijdag en zaterdag! Met vlagen richting de 28-30 knopen wisten wij de (vet) overtuigde regenboog alle wedstrijden schadevrij over de finish te krijgen. Zonder problemen, zonder chinees en met een planeer actie!!

Degene die de Regenboog kent weet hoe bijzonder dat is, en al helemaal op het Sneekermeer (waar het erg ondiep is)!

Maar goed, genoeg over ons. Alhoewel dit wel verklaart waarom ik (extra) geloof in team SCA. Zeilen is een ervaringssport en je moet als team de kans krijgen om deze ervaring op te doen. Om echt voorin mee te kunnen strijden zou er over 3 jaar weer een damesteam moeten zijn. Maar zoals ik het begrepen heb is dat alles behalve zeker.

Tijdens de stopover in Newport gaf Bouwe al aan dat de Volvo Ocean Race veranderd is. Goh.. écht?? Zoals ik in mijn vorige blog al schreef: oldskool VOR zeilers zonder Olympische eenheidsklasse ervaring kunnen dit nieuwe spelletje niet meespelen.

Tijdens de start van de 7e etappe werd ook gezegd dat zeilers niet meer in een oceaan-zeil modus gaan, maar bezig zijn met de langste matchrace ter wereld. Door de AIS kan niemand meer ongezien tactische slagen maken en houdt iedereen elkaar continu in de gaten. Dit vraagt om nieuwe zeilers en de teams met de meeste eenheidsklasse/matchrace ervaring doen het op dit moment het beste.

Ondertussen schieten de oceaan race opleidingsscholen als paddestoelen uit de grond en dat dames en heren, zorgt voor een compleet nieuw type zeiler. Of je het als volger én zeiler nu leuk(er) vindt of niet. De Volvo Ocean Race wordt nooit meer zoals deze was.

Bouwe klaagde erover dat de huidige boten zo langzaam zijn, maar ziet ook voordelen voor wat betreft de kosten. Hij slaat hiermee de spijker op zijn kop en veel mensen zullen het (hopelijk) met mij eens zijn dat het uiteindelijk niet uitmaakt hoe snel de boten zijn, als ze maar hetzelfde zijn. Heel misschien ligt zijn frustratie wel in het feit dat hij met extra budget niet extra snelheid kan kopen.. en dat het dus aankomt op de zeilervaring van het TEAM. Het nieuwe zeilen is niet meer: de schipper bepaalt met een beetje input van de navigator. Je moet het als team doen en ieder teamlid brengt andere (tactische) ervaring mee aan boord.

Plotseling 1 van mijn grootste frustraties is opgelost: Brunel heeft het nooit over hun tactische keuzes.. Maar in Bouwe zijn visie zijn die er misschien ook niet..

Ik denk dat de boten (nog steeds gevaarlijk) maar een stuk veiliger. Trouwe VOR fans kunnen het ongeluk met Hans Horrevoets (vandaag precies 9 jaar geleden) nog herinneren als de dag van gisteren.

Terug naar de dag van vandaag. Team Brunel heeft zijn voorsprong op de Inport Ranking verspeeld door een 5e plaats te varen. Abu Dhabi staat nu 1e, team Brunel 2e en Team SCA 3e. Iker Martinez (Mapfre) werd 1e en vertrok gister ook als eerste vanuit de haven van Newport richting Lissabon.
Op het moment van dit schrijven ligt Dong Feng 1e, heeft Abu Dhabi zijn achterstand nu al goedgemaakt met hun 2e plaats. Mapfre volgt vervolgens met 1.4nm achterstand. De standaard kopgroep wil ik bijna zeggen. Dit terwijl ik hoop dat Team SCA nog even echt gaat scoren! Ik gun het de meiden zo!!

Laat de wereld er maar wat van vinden, ik vind dat ze het fantastisch doen!

Reacties

Reacties

Geef een reactie