Down and oud in Australië

(Sietske van Weerden is oa kookliefhebber en blogt op zilte zee)

Oud worden doe je het best in Zwitserland, Noorwegen en Australië. De derde plek voor Australië is best opmerkelijk. De kans om je te worden verslonden door een haai of een krokodil is toch echt dit kangoeroe-eiland. Los van het ongedierte, heftige branden is het weer wel een groot plus punt in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland (ook niet slecht met een vijfde plek, al verliezen we het van IJsland).

Voor Aboriginals gaat dit verhaal helaas niet op, hun levensverwachting ligt maar liefst 20 jaar lager dan van de gemiddelde Australiër. Fotograaf Michael Cook is gefascineerd door de eerste ontmoetingen tussen Aboriginals en Europeanen en maakte een prachtige sprookjesachtige fotoserie. Met zijn foto’s, – waarin Aboriginals kleren dragen van de vier Europese landen die hun land innamen – droomt hij wat er gebeurd zou zijn als deze ‘beschaafde’ westerlingen hadden begrepen dat de oorspronkelijke bewoners in harmonie leefden met het land.

Vis in bakpapier van de Australische Donnah Hay
4 stevige witte visfilets
extra vierge olijfolie
50 g boter
1 venkelknol, in dunne plakjes,
100 ml vers citroensap
2 el versgeraspte citroenschil
2,5 tenen knoflook, in dunne plakjes
zout
versgemalen peper
ca. 50 g vers broodkruim, liefst van wit zuurdesembrood
bakpapier en rolladetouw

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Spreid 4 grote vellen bakpapier uit en leg in het midden van elk vel een visfilet.

Druppel wat olie over de vis en verdeel de boter (in plakjes), venkel, citroensap, citroenrasp en knoflook over de vis. Bestrooi met zout en peper. Vouw de pakketjes zorgvuldig dicht over de vis en bind de uiteinden van het papier vast met rolladetouw. Leg de pakketjes op een grote bakplaat en bak de vis in ca. 15 minuten gaar. Verhit intussen 2 el olie in een koekenpan en bak het broodkruim op laag vuur krokant en goudbruin.

Neem de vis uit de oven en open de pakketjes. Laat de stoom ontsnappen en strooi het broodkruim over de vis. Serveer het met een frisse salade met bijvoorbeeld rucola en rijpe avocado en couscous of brood.

Reacties

Reacties

Geef een reactie