VOR-Brandblog: Thriller finish

Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race

Wow! Brunel is vanochtend als eerste gefinished na een etappe van 19 dagen. Ik ben opgelucht. Eigenlijk plaatsvervangend opgelucht. Want hoe fijn moet het zijn voor Bouwe Bekking dat wat hij al de hele Volvo Ocean Race roept, ook waar is. Bootsnelheid is goed, daar ligt het niet aan. Dus in een etappe waar snelheid belangrijker was dan tactiek hebben de mannen van Brunel gedaan wat ze moesten doen. Winnen.


Maar eerlijk is eerlijk, zo simpel was het ook weer niet. Er moesten wel degelijk tactische beslissingen genomen worden. De laatste (grote) nog geen 3 dagen voor de finish. Stefan Coppers omschrijft het zo gevreesde windgat als een dartbord waarbij de bull’s eye het gebied zonder wind is. Hoe verder je naar buiten gaat hoe meer wind er is, maar ook hoe meer mijlen je vaart. Iedere boot moest dus beslissen welke route ze om de ‘bull’s eye’ zouden varen. En uiteindelijk verschoof het centrum ook nog eens naar boven! Dat was nog best een spannend momentje.

De grote winnaars uit dit verhaal waren Mapfre en Brunel. Stefan Coppers omschrijft het als: another stroke of luck. En zo moet het zijn. Pas als alles samen komt, kan je een etappe winnen. Deze keer was dat gereserveerd voor Team Brunel en het is mijn mening dat ze deze winst meer dan verdient hebben. De cracks Capey en Bekking passen misschien niet meer in dit newskool zeilen, het zou zeer onterecht zijn als de hele campagne was uitgegaan als een nachtkaars. Ze hebben nog even laten zien wat ze waard zijn en ook al hebben ze hun doelstelling niet gehaald, laten we hopen dat ze met een tevreden gevoel terug (gaan) kijken op deze editie van de Volvo Ocean Race.

Ondertussen heeft het Race Comite aangegeven dat er 4 protesten te behandelen zijn in Lissabon. Team SCA, Dong Feng en Mapfre moeten zich verantwoorden omdat ze binnen het Traffic Separation Scheme (TSS) tegen de verkeersrichting in zeilden. En nogmaals Team SCA omdat ze zich in de Rhode Island Sound exclusion zone bevonden. De datum van de protestbehandeling is nog niet bekend, maar ik ben erg benieuwd wat ze ermee gaan doen! Nog 3 weekjes en we kunnen de teams begroeten in Den Haag! Ik ben er bij, jij ook?

PS. Team Vestas doet vanaf nu weer mee! Leuk om weer 7 boten in het veld te zien en ik ben heel erg benieuwd hoe ze het gaan doen!

Reacties

Reacties

Geef een reactie