Hondenwacht – introductie

hondenwacht-intro
foto: Saskia Boelsums

De hondenwacht start om middernacht en eindigt om vier uur ’s ochtends. Het is een eenzame wacht. Wie geen wacht heeft slaapt en wil niet gestoord worden door gestommel, gekraak, geklapper, onverwachte manoeuvres, lampen of geklets. Buiten is het donker, binnen is het donker. Alleen op de kaartentafel brandt een zwak rood lampje. Je vecht tegen de slaap en wacht. Je wacht.

In de vroege herfst begon de wereldreis van duurzaam jacht Ya. Zes weken voer ik mee over Noordzee, Kanaal, Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan. Opgestapt tijdens de feestelijke uitzwaaidag in Medemblik en weer afgestapt in druk en zonnig Lissabon. De eerste vier weken hebben we stevig doorgevaren om de Golf van Biskaje over te zijn voor de herfststormen zouden toeslaan.

In die tijd hebben we twee keer een haven aangedaan voor één of twee nachten. De rest van de tijd waren we op zee. Samen. Dat betekent wachtlopen in een ritme van vier uur op vier uur af. In het zwartst van de nacht was schrijven een manier om wakker te blijven. Soms zeils en vrolijk, soms ook onderzoekend en nadenkend. In de nacht is alles natuurlijk zwarter dan overdag, dat klinkt stevig door in sommige colums, maar het was een fantastische ervaring die ik voor geen goud had willen missen!

Een deel van de zeilavonturen en de nachtgedachten lees je hier de komende weken. Bij elke Hondenwacht staat een foto of een afbeelding van een schilderij of tekening. De foto’s heb ik onderweg gemaakt. De schilderijen en tekeningen is bestaand werk van verschillende kunstenaars, dat met toestemming wordt afgebeeld. (Kunst en foto’s zijn vanzelfsprekend te koop.)

Veel plezier alvast.

Peter Veen

Reacties

Reacties