Fruit-a-licious

Fruit-a-liciousWe zijn nu ‘n week in Colombia en één van mijn favoriete dingen in dit prachtige land, zijn de vele verschillende soorten fruit. Fruit-a-licious! Op elke straathoek, in elke steeg staat wel ergens een man met een kar op wieltjes, met lekkere tropische vruchten en jugos: sapjes.
Naast de bekende sinaasappel, ananas, mango en watermeloen zijn er ook vele soorten die ik nog nooit had gezien. Ik maak er een missie van ze allemaal uit te proberen. Sommigen met succes en anderen… zien er soms lekkerder uit dan ze proeven. Ach, ja: het oog wil ook wat.

Pampelmusa

Verrassing! Op zoek naar deze naam deed ik een wel zeer merkwaardige ontdekking. Wat ik in België steeds pompelmoes noem, staat blijkbaar bekend als grapefruit (de roze vrucht) en pomelo (de witte variant, een kruising tussen de grapefruit en pompelmoes). De pompelmoes is dus een grotere vrucht met een dikke schil. Best lekker maar er blijft behoorlijk veel afval over.

Maracuja

Onder de passievruchten bestaan ook weer verschillende soorten. Deze is het gele zusje van de passievrucht. Ze is vrij groot en zoeter dan diegene die je bij ons in de winkels ziet.
Curuba
Een langwerpige passievrucht met een licht behaarde schil. De Curuba de Castilla is de nationale vrucht van Colombia. De smaak is zuurder en de pitten iets kleiner.

Tamarillo

Ik dacht wat bij te leren over tomaten, maar ik had gewoon weer een speciale vrucht gekocht. Deze boomtomaat kan je vinden in het geel, oranje rood of paars. De kleur hangt af van het ras. Als je ze doormidden snijdt, kan je ze uitlepelen. Het vlees is vrij zacht en zoetzuur van smaak. De schil is bitter en laat je beter achterwege.

Avocado

Als laatste niets nieuws, maar in Colombia zijn zóveel verschillende soorten avocado te vinden; sommigen zo groot als meloenen. De smaak van de grotere avocado’s is iets wateriger dan de kleintjes maar even gezond en lekker. Haaaa, wie houdt er niet van avocado’s! En anders kan je uit de pit nog altijd een kamerplant laten groeien en het vruchtvlees als gezichtsmasker gebruiken.
Lynn

Reacties

Reacties