Meer vis voor vrouwen

(Sietske van Weerden is oa kookliefhebber en blogt op zilte zee)
Vrouwen die twee keer per week vis eten, zijn gelukkiger. Ze worden minder snel depressief. Voor mannen gaat deze vlieger helaas niet op, maar regelmatig een met liefde klaar gemaakte maaltijd doet, volgens mij altijd wonderen.
Opgerolde scholletjes in een niet te versmade Noilly Pratsaus, stel ik voor. Het is nu de tijd voor deze platvis die zelf erg gelukkig wordt van krabbetjes, mosselen en kokkels in diep helder water. In 2006 was de schol bijna verdwenen uit de Noordzee, maar ze zwemmen nu weer volop rond.
Schol met Noilly Pratsaus
8-12 scholfilets
pot visfond/0,5 liter visbouillon)
groot glas Noilly Prat (als je dat niet kan krijgen, droge vermouth)
250 gram slagroom
2 el verse fijngehakte dragon
citroen
prikkertjes
50 gram roomboter
versgemalen witte peper en zeezout
((als je wat Hollandse garnalen over hebt….))
Wrijf de scholfilets in met citroensap en laat dit een minuut of toen intrekken. Doe de Noilly Prat in een pannetje en kook het in tot ongeveer een derde. Voeg de fond toe en kook het geheel in tot 200 ml.
Wrijf peper en zout in de scholletjes en rol de filets op vanaf de brede kant. Leg de rolletje in het ingekookte visnat. Doe een deksel op de pan en laat de vis rustig gaar worden. Keer de visjes halverwege voorzichtig.
Haal de scholfilets uit het vocht. Kook de saus op hoog vuur in tot de helft (100 ml) en voeg de room toe. Laat het indikken door het opnieuw te verwarmen tot het kookpunt terwijl je met een garde klopt. Voeg peper, zout, drupje citroensap en boter toe. En vlak voor het opdienen de dragon (en garnaaltjes) toevoegen.
Lekker met pommes duchesse en een tomatentaartje.

Reacties

Reacties

Geef een reactie