‘Zo wil ik ook worden ….. ‘

Enige tijd geleden was Zeilhelden op zoek naar Koos de Jong. De naam zegt niet veel mensen iets en googlen levert niet meer op dan 1 bronzen medaille op de Olympische Spelen in 1948. Toch is Koos de Jong een interessante persoonlijkheid, bijzonder genoeg om opgenomen te worden in de galerij van Zeilhelden. De Jong wordt heel vaak genoemd in gesprekken met oudere zeilers. Wijlen Andre Nelis roemde hem om zijn kracht en doorzettingsvermogen. “Koos was een van de eersten van wie ik als jongen dacht: dat is een verschrikkelijk goeie, zo wil ik ook worden.”
Koos is op oude foto’s uit de Waterkampioen steeds te zien in gezelschap van zeilcracks. op bovenstaande foto (1959?) is hij te zien met zeillegende Paul Elvstrom en op de foto hieronder is De Jong tijdens de Olympische Spelen van 1952 te zien met (vrnl) Jac.F. Stap (reserve) en Simon de Wit (Chef d’Equipe). Koos werd op deze Spelen 4de in de Finn.
Zeilhelden heeft ondertussen contact met de kleinzoon van Koos de Jong (Ronny de Jong), dus er komt zeker meer over deze vergeten zeilheld.

 

Reacties

Reacties

Geef een reactie