Karma-blog: ‘New crew arrived safely!’

Werner Toonk is IT-projectmanager en zeiler. Na een barre tocht door de Zuidelijke Oceaan meerde hij zijn stalen tweemaster in 2018 aan in Nieuw Zeeland. Terug in Nederland publiceerde hij het boek Karma van Staal over zijn 200 dagen durende reis met verschillende opstappers. Dit jaar pakt hij de draad weer op en zeilt verder naar Kaap Hoorn. Via zijn blog op karmavanstaal.nl houdt hij ons op de hoogte.

Werner en Robert

Fri 16 Feb 2024 19:28 (CET) – New crew arrived safely!

Vandaag kwam Robert aan in Tortel. 3 vluchten, 2 lange busritten en een aangename wandeling over de houten steigers hier. 25 jaar geleden reisden we samen door Zuid Amerika. Onze eerste kennismaking met dit fantastische continent. We liftten door Chili, en kwamen tot aan Puerto Montt. Nu gaan we verder. Door de kanalen, langs de gletsjers, naar Punta Arenas. Welcome on board chico!

Tortel

Fri 16 Feb 2024 23:27 (CET) – Dinner with a view

Captain is happy! What an amazing place.

It’s not just about the looks, it’s mainly about the vibes in Caletta Tortel. I hope you can feel them a bit, when seeing this picture.

Foto van blog

Sun 18 Feb 2024 23:03 (CET) – Grijze dag

Alles is grijs. Met uitzondering van de kleur van het water.

Tue 20 Feb 2024 00:43 (CET)

Windy, wet and wild life Sailing Patagonia is awesome! 

See the ‘we’re doing it!’ movie on the website.

Robert

Thu 22 Feb 2024 17:18 (CET) – Urgent call for help!

Foto van blog

Zondag 18 februari 15:14 – 4 dagen geleden. Ik krijg een email van Jan. ‘Atlantic Crew calls for help’ is het onderwerp.

Jan is sinds twee maanden aan boord van de MSY Atlantic, sinds Mar del Plata. De booteigenaar heeft het schip verlaten. Het schip ligt zo’n 100 mijl ten zuiden van Puerto Eden. Jan zoekt een watertaxi of een andere manier om 5 mensen van het schip te krijgen. Want ze lijden onder de narcistische neigingen van de eigenaar, waardoor ze de veerboot in Puerto Eden niet gaan halen en ook hun terugvlucht naar Europa niet.

Vaag bericht. Toch? Wat is er aan de hand? Watertaxi’s zijn schaars hier. Het is niet de haven van Rotterdam. We zijn in Patagonië, een van de meest afgelegen en onbereikbare plekken ter wereld. Als er een zeilboot is die vraagt om hulp, dan kijken we natuurlijk meteen en graag wat we kunnen doen. Maar hoe kunnen we Jan helpen?

We varen dan nog ten noorden van Puerto Eden, maar we kunnen prima doorvaren en waar nodig hulp bieden. Maar wat is er aan de hand? Waar is de eigenaar? En waarom heeft ‘ie z’n boot verlaten? Wie zijn er aan boord? Wat is de situatie en hoe heeft die kunnen ontstaan. Wat zou mijn crew doen als ik van boord zou gaan? Varen natuurlijk. Waarom doen zij dat niet? Ik antwoord Jan meteen, maar krijg niets terug. Ook 3 mails later geen enkel teken van leven.

Het roept bij ons de vraag op of de Atlantic wel echt bestaat. En hoe kan het dat we er nog niet van gehoord hebben. De meeste zeilboten die hier varen hebben onderling contact via een Whatsapp groep. Wij zijn een van de weinige schepen die van Noord naar Zuid varen. De rest komt zo’n beetje allemaal uit Mar del Plata. Ze komen elkaar regelmatig tegen. Die moeten de Atlantic toch ook gezien en gesproken hebben? Ik deel het bericht met andere zeilers die in de buurt zijn, maar niemand weet verder iets. We laten het los.

Maandag 21 februari 12:40 – ‘Waar zijn jullie nu? We hebben een noodsituatie en we moeten dringend een watertaxi hebben naar Puerto Eden. De schipper gijzelt ons op een boot. We zijn in contact met de Duitse ambassade, maar de tijd dringt. We hebben geen mogelijkheid om iemand in Puerto Eden te bereiken. Ben je daar op dit moment? Of heb je wellicht een Whatsapp nummer van iemand in Puerto Eden? Een hotel, een visser, iemand die we kunnen benaderen om van boord te komen. We zijn hopeloos.’ Een zekere Kitty heeft via Facebook messenger contact opgenomen met een ander zeiljacht waar we gisteren mee spraken. Ik krijg het doorgestuurd terwijl we voor anker liggen in Puerto Eden.

We hebben dezelfde vragen. Wat is er aan de hand? De coördinaten staan onder het bericht. 49 graden 32.11N 074 graden 24.01W. Geen zeiler? Die zou toch weten dit het zuidelijk halfrond is. Maar wat is er aan de hand? De positie is zo’n 25 mijl ten zuiden van Puerto Eden. Het beweegt dus en de goede kant op. Als ze tenminste naar Puerto Eden willen. Gaat het er alleen om dat ze wellicht de veerboot missen? Of is er meer aan de hand?

Op Facebook zien we een pagina van MSY Atlantic. Een business pagina. Het call sign op de boeg komt overeen met de berichten. De pagina is 3 maanden geleden gemaakt. Meer dan een profielfoto van een schip en een achtergrondfoto staan er niet. Erg betrouwbaar lijkt het niet.

Vanaf Puerto Eden is het 25 mijl. Een halve dag varen in de huidige condities. Een schip van de Armada kan diezelfde afstand in twee uur afleggen en is veel beter uitgerust om te assisteren. Kunnen we iets doen?

Kitty antwoordt het andere schip summier via messenger. ‘Het is een lang en krankzinnig verhaal.’ Meer details horen we niet. Ze heeft het nummer gekregen van iemand in Puerto Eden en ze zal het laten weten als ze veilig zijn. Zijn ze nu niet veilig dan? ’s Avonds horen we van een lokaal contact dat het schip noordwaarts zou bewegen. Maar het is ondertussen donker. In het donker door deze smalle kanalen met ondieptes?

Donderdag 22 februari 09:41 – We hebben het anker opgehaald en vertrekken. Verder naar het zuiden. De Atlantic is er nog niet. Na een half uur stoomt er met grote snelheid een groot schip van de Armada voorbij, de Chileense marine. Iets later vaart ‘ie ons weer tegemoet en daarna weer terug. Er komt ook nog een kleiner schip voorbij dat met grote snelheid naar het zuiden vaart.

11:03 – Achter een eiland zien we een zeilschip tevoorschijn komen. Het plaatje matcht met de foto op Facebook. Het is de Atlantic. Een tweemaster met blauwe romp. Het kleine schip van de Armada vaart ernaast. We passeren elkaar op minder dan een halve mijl. Er staat niemand in de kuip, er is geen groet of zwaai. In stilte varen we door.

De veerboot is nog niet in Puerto Eden. Die zouden we gezien moeten hebben. Het is nog 8 mijl voor de Atlantic. Of de crew nog aan boord is, is voor ons totaal onduidelijk. Maar ze komen vast op tijd. Misschien dat we later nog eens horen wat er aan de hand was.

Update 17:48 – Via (weer)een ander zeilschip hoorden we vanmiddag dat de bemanning door de Armada van boord is gehaald en veilig is. Dat is het belangrijkste. De schipper zou aangehouden zijn en het schip ligt in Puerto Eden. Verder wagen we ons niet aan speculaties. Wel zou het fijn zijn om tzt van twee kanten eens het verhaal te horen van wat zich nu afgespeeld heeft…

Foto van blog

Mon 26 Feb 2024 01:05 (CET) – Sprakeloos

Zo ontzettend mooi hier …
En wat zijn we klein.
Zo klein.
Dit is waarom ik graag in Patagonië wilde zeilen.

Werner maakt ook video’s aan boord van KARMA, die kan je hier bekijken.

Werner Toonk

Reacties

Reacties