Piet Vroon 1930 – 2023

Vader van het zeezeilen van de zuidelijke Nederlanden is op 93 jarige leeftijd overleden.

Zeilt bijna net zolang als hij leeft wedstrijden. Nam meer dan twintig keer deel aan de Fastnetrace die hij in 2001 won (overall). Vroon is daarmee de derde Nederlander die de winst van de race naar de beruchte rots op zijn naam kan schrijven. Kees Bruynzeel deed dat in 1937 en Otto van der Vorm in 1961.       

Met verschillende Tonnerre de Breskens heeft hij, met een semi professioneel team, over de hele wereld wedstrijden gezeild. Meestal rond de Atlantische en Noordzeekust. De laatste jaren is Vroon minder actief in het wedstrijdzeilcicuit.      

Vroon begon het wedstrijdzeilen samen met zijn vaste zeilmaat/ontwerper Frans Maas in de Sportlust IV (1957). De eerste Tonnere de Breskens was in 1964. Daarna een hele serie Standfast jachten waarna de Formidable kwam. De laatste Tonnere (3) is een Ker 46.        

Gezien zijn staat van dienst kan Piet Vroon kan, zeker voor de zuidelijke Nederlanden, als vader van het zeezeilen gezien worden. Hij is ook oprichter, oud-voorzitter en erelid van de Watersport Vereniging Breskens.  

Wekelijks verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die iets bijzonders heeft gepresteerd. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties