Noorse Westkust: buitenom of binnendoor?

Afgelopen zomer hebben we het zeilgebied van Scandinavië en Schotland gecombineerd. Na de oversteek naar Zuid-Noorwegen zijn we zwervend naar het Noorden gegaan en daarna overgestoken naar Shetland, Orkney en Schotland. Vergeleken met onze reizen in Scandinavië was dit vaargebied behoorlijk uitdagend. Een stevig getij, dus veel stroming en minder stabiel weer maakten planning lastiger, maar het is wel een enorm mooi gebied! Rustig, prachtige Lochs, veel eilandjes, hoge bergen en veel ankeren. Eigenlijk kun je bijna overal prachtig wandelen, variërend van heerlijk ontspannen tot pittig zwaar.

Preikestolen (Lysefjord, Stavanger), Foto Albert de Nijs

Als je vlot om de Noord wilt is direct oversteken naar Stavanger een optie. Je laat dan Sørlandet rechts liggen, maar je mist ook een paar uitdagende kapen en een lastig stuk kust (Jærens Rev) tussen Hidra en Stavanger.

Bij Stavanger beginnen de fjorden en heb je de optie om een beschutte binnendoorroute te nemen. De fjorden en het binnenland ontdekken is prachtig, maar zeilen in de fjorden is lastig. De wind is veranderlijk, vaak recht tegen of pal van achteren, soms ook valwinden van de hoge bergen. We hebben veel op de motor moeten varen. Door de enorme dieptes is het soms lastig een mooi ankerplekje te vinden.

De eilanden voor de kust zijn erg leuk (bijvoorbeeld Kvitsøy, Utsira, Røvær). Kleine, hechte gemeenschappen die fanatiek het eiland levend en bewoonbaar houden met een veerdienst, school, winkel en werkgelegenheid. Gelukkig niet alleen vakantiebewoning!

Centraal in Stavanger ligt de grote baai Vågen. Daar liggen cruiseschepen, maar helemaal binnenin zijn ook een paar drijvende steigers. Het lijkt de meest logische plek in Stavanger, maar is niet beschut en wel middenin de actie (recht voor de terrassen met life muziek). Dichtbij zijn rustiger en meer beschutte havens te vinden.

Albert de Nijs

Reacties

Reacties