Met 9 Beaufort in de Golf van Biskaje

De afgelopen weken ben ik aan boord van Tall Ship Noorderlicht geweest en ben met haar vanaf Harlingen naar Spanje gevaren.

Bij deze tocht heb ik een zeiluitrusting van Helly Hansen meegenomen en uitgetest in ruige omstandigheden. Tijdens onze tocht zijn we een aantal keer in een storm beland, met een wind van 9bft kwam ik er al snel genoeg achter dat de Helly Hansen Skagen offshore zeiljas en bib goed winddicht zijn. Dankzij dat er geen wind door mijn pak heen kwam, was het voor mij niet nodig om bijvoorbeeld 2 truien aan te doen onder mijn jas.

De tocht begon richting Frankrijk, eenmaal in frankrijk aangekomen hebben we daar overnacht om te wachten op een goed moment om het Kanaal over te steken.

Tijdens die overtocht kwamen we in een storm met zware regen en windkracht 9. Het was een intense ervaring om tijdens zulke weersomstandigheden te varen. De golven sloegen over het dek en daarnaast moesten we goed opletten voor andere schepen. Het was een opluchting toen we aankwamen in Falmouth.

Na deze oversteek was ik al meteen onder de indruk van het comfort van de jas. Hoewel ik het warm had tijdens het zeilen, voelde ik me nooit benauwd of overdreven zweterig dankzij het ademende materiaal.

Tijdens onze wachten hebben we vaak de zeilen gehesen of gestreken, dit kwam door de vele windvlagen die we tegen kwamen. Hoewel ik met 2 andere deckhands mijn wacht liep, eiste het hijsen van een zeil veel inspanning. Zelf vreesde ik dat een zeilpak te warm zou zijn tijdens het hijsen van een zeil, maar dat bleek van niet. Het Helly Hansen zeilpak ademt genoeg om ervoor te zorgen dat je het niet te warm krijgt tijdens het werk op het deck.

Als je van Nederland naar Spanje vaar betekent het dat je de Golf van Biskaje moet oversteken. Deze oversteek staat bekend als een van de gevaarlijkste plekken om te zeilen, dit komt door de grote variatie in diepte en dat zorgt voor hoge golven. Voor het begin van elke wacht wist je al dat er sowieso golven over je heen gaan komen. Gelukkig is er bij de Skagen zeiljas nagedacht over elk detail, zo kan je bijvoorbeeld het einde van de binnenste mouwen strakker zetten met klittenband. dit zorgde dat ik tijdens de wacht toch nog droog bleef onder mijn zeilpak.

Hoewel de fel oranje gekleurde jas er voor zorgt dat je in de nacht ook zichtbaar bent op dek, kan je wel snel strepen en afdrukken zien van viezigheid op het deck. Maar dit was er gelukkig makkelijk af te boenen met een borstel.

De ervaring op zich was geweldig. Het was een eer om te mogen zeilen op het prachtige Tall Ship Noorderlicht en de bemanning was uitstekend. We hebben genoten van het prachtige uitzicht en de uitdaging van het varen tijdens de storm. Al met al ben ik erg tevreden over de Helly Hansen Skagen offshore zeiljas en bib en zou ik het zeker aanbevelen aan andere zeilers. Het is een uitstekend stukje uitrusting dat presteert in zowel goede als slechte weersomstandigheden.

Quirijn van Eps

Reacties

Reacties