Martin Heineke 1943 – 2022

De ‘koning van Loosdrecht’ is overleden. Martin Heineke heeft donderdag 29 december het tijdelijke voor het eeuwige ingewisseld. Heineke is een van de laatste iconen van de zeilsport die grossierde in meerdere (nationale) titels, vooral in de Pampus was hij onverslaanbaar. Hij werd 18 keer Nederlands Kampioen, behaalde meerdere kampioenstitels in verschillende klassen in één jaar en won vier keer de Primus Inter Pares (de race der zeilkampioenen).

Martin Heineke was niet alleen actief als zeiler en wedstrijdleider, ook was hij meer dan veertig jaar ijsmeester in Loosdrecht. Voor zijn bijdrage aan de zeil- en schaatssports is Martin geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Martin Heineke was ook erelid van de Pampus klasse organisatie en IJsclub de Loosdrechtse Plassen. In 2015 ontving hij de Maastrofee. Een ere-prijs voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de zeilsport.

In een eerder overzicht van Nederlandse Zeilhelden wordt beschreven hoe hij opgroeide in Loosdrecht: Heineke is opgegroeid op het water, zo mag je de veengrond toch wel noemen, en moest al vroeg met gasten uit het pension de plas op. Totdat hij zelf ging wedstrijdzeilen in de BM, de Valk en de O Jol. Nationale jeugdklassen bestonden er toen nog niet. Martin leerde het zeilmakers vak bij zeilmakerij Brinkhuis in Loosdrecht. Maar maakt nu al jaren zelf geen zeilen meer.

Nadat in 1994 zijn witgeschilderde mast van zijn Pampus in de eerste wedstrijd brak, wou hij alleen nog met blank gelakte masten zeilen: “waar je tenminste de zwakke plekken in het hout kan zien.”

Heineke heeft een lange lijst van Kampioenstitels in Nationale klassen en is de enige die vier keer de Primus Inter Pares titel heeft behaald. Zijn mooiste jaar was 1977, toen won hij drie kampioenschappen in één jaar.

Ook zijn zoon en dochter hebben de nodige nationale en internationale titels binnen gehaald. Maar met zijn vrouw zeilt hij alleen recreatief. Misschien komt dat wel door hun eerste gezamenlijke zeilervaring. Toen ze eenmaal goed op de plas waren, vroeg hij haar: “En hoe vind je dat, zo’n Regenboog?” “Welke regenboog”, antwoordde zij. Het bleef daarna bij samen recreatief zeilen en daar beleven ze veel plezier aan.    

Reacties

Reacties