Koos de Ridder 1942

Heeft een indrukwekkende hoeveelheid boten ontworpen, die ook nu nog varen en met succes deelnemen aan wedstrijden.

De Ridder kreeg de naam Jacobus mee, dat werd al snel aangepast tot Koos, maar met zo’n naam als ontwerper daar kom je internationaal niet ver mee. Het werd al gauw Jac., Jack of Jacques, maar het gaat om één en dezelfde persoon, dus Koos!

De Ridder heeft een indrukwekkend aantal boten ontworpen, die ook nu nog steeds varen en vaak met succes deelnemen aan zeilwedstrijden.

Onder andere de in serie gebouwde Spirit’s 29, 32, 36 en 41- Kalik 30 en 33 – diverse Etap’s – de FF-serie – Tirion 21 en 28 – Fox 22, maar ook de internationaal erkende jeugdboot “Splash”. Daarnaast ontwierp De Ridder vele One Off’s. De Ridder leerde het vak bij Willem de Vries Lentsch jr. en Ricus van de Stadt, maar begon in 1973 als zelfstandig ontwerper.       

Zijn successen zijn de Extention (1/4 tonner), Solution (1/2 tonner), High Tension (1 tonner), de Kalik 33, Etap 23, de “Splash” en de “Sabina VI” winnaar van de Admirals Cup.      

In 1989 begon De Ridder met het tekenen van de FF-serie voor Fast & Fun
High Tech Boats (p S. p Boats). Gerrit de Wilde was destijds eigenaar van
dit Lelystadse bedrijf en had de wens om een lichte, snelle, sportief zeilende boot te bouwen. Koos de Ridder had al enkele concepten op de tekentafel liggen en zo ontstonden de FF-95 en vervolgens de FF-110.
Uit deze samenwerking kwam de FF-65. Het schip sloeg direct aan, scoorde hoog in wedstrijden. De FF65 is door het Watersport Verbond erkend als eenheidsklasse en heeft al lange tijd een actieve klasse-organisatie. Koos heeft lange tijd zelf wedstrijden gevaren in zijn eigen FF65 ‘Tenderfoot’.

“Jac. de Ridder Yachtdesign” stond sinds 1973 bij de K.V.K. ingeschreven als ”eenmanszaak”, maar was dit geenszins. Elisabeth van de Stadt, Els (dochter van Ricus van de Stadt), was meer dan z’n “rechterhand”, Els was een kundige beoordeler van zijn ontwerp-activiteiten, maakte als ‘secretaresse’ van kladjes leesbare brieven, maakte de ontwerp-/bouwovereenkomsten en verzorgde een feilloze administratie. Veilig kan gesteld worden dat het Koos en Els waren die stonden voor “Jac. de Ridder Yachtdesign”.

Koos de Ridder was getrouwd met Els (Elisabeth) van de Stadt (1944-2020). De jongste dochter van  E. Schuddeboom en E.G. van de Stadt. Koos de Ridder beheert het archief van “E.G. van de Stadt Scheepswerf N.V.”.   

Reacties

Reacties