Team Heiner Talents #10

September 2021

De maand september was een drukke maand. Colleges zijn weer begonnen en er waren natuurlijk ook weer wedstrijden die gevaren moesten worden. Na de 24 Uurs Race hebben we niet stil gezeten. Het weekend erna zijn we begonnen met de voorbereiding voor de SB20 Sportboot Cup in Enkhuizen.

Veel mensen hebben bij de afgelopen wedstrijden op dezelfde positie gevaren, daarom dachten wij dat het voor het teamproces en voor de persoonlijke ervaring goed was om andere mensen te laten sturen en de andere posities ook door te wisselen. Zo weet je als stuurman wat er op het voordek gebeurt en andersom.

De nieuwe teams brachten een heel andere teamdynamiek naar voren. Met mooi weer en ongeveer 10 knopen wind hebben we vier wedstrijden gevaren op de eerste dag. Het blauwe team lukte het om een aantal goede wedstrijden neer te zetten en hetzelfde niveau te behalen als vóór de wissel. Het rode team had echter meer problemen om de boot op de goede positie te krijgen.

Omdat er twee teamleden erg graag wilde sturen op de blauwe boot was er op dag 2 nog een wissel van stuurmannen/vrouwen, ondanks dit voer de boot met potentie en lukte het redelijk om dezelfde performance als voor de wissel te krijgen, hier was deze boot erg blij mee. Ook op de rode boot is er gewisseld en er is verder gewerkt aan de bootsnelheid. Het gewenste effect was helaas nog niet zichtbaar maar hier zal in de winter verder aan worden gewerkt.

Het stond niet op de planning maar de Lelystad Regatta konden we niet voorbij laten gaan. Zodoende hebben we ons ingeschreven en hebben we onze eerste kortebaanwedstrijd met de MaxFun 35 gevaren. Vrijdag begon de voorbereiding, de zeilen, de zeilpakken en de lijnen gingen aan boord. Na snel wat gegeten te hebben drukten we de boot af om naar Lelystad Haven te varen aan het Markermeer. Voor de sluis kregen we motorproblemen. De motor wilde niet meer in de versnelling en bleef vastzitten in zijn neutraal. Uiteindelijk lukte het toch om de motor in de versnelling te krijgen en door te varen. 

De volgende dag was het plan om vier korte baan wedstrijden te gaan varen. Er was alleen geen wind en het was erg mistig, daarom werd de wedstrijd werd uitgesteld. Wat later op de dag kwam de zon eindelijk door en begon er wind te komen. Na een paar uur wachten konden we uitvaren en ons klaarmaken om twee wedstrijden te gaan varen. Het was nog steeds erg licht weer, rond de zes knopen wind.

Op zondag zouden we een langebaanwedstrijd gaan varen, maar omdat er op zaterdag maar 2 korte wedstrijden hebben gevaren, is er door het wedstrijdcomité besloten om ook op zondag kortere wedstrijden te organiseren. Er was meer wind, rond de 15 knopen dus erg goed zeilweer. We waren het inzeilen begonnen met de grote jib maar we merkten dat we teveel druk hadden. Daarom zijn we gewisseld naar de kleinere jib. Dit voer meteen een stuk beter. De laatste wedstrijd nam de wind wat af en zijn we weer teruggegaan naar de grote jib. Dit zorgde ervoor dat we wat sneller konden accelereren, en dat we in de stukken waar de wind wat lichter was onze snelheid makkelijker konden behouden. We hebben uiteindelijk vijf mooie wedstrijden kunnen varen in dit wedstrijdweekend.

Tijdens de wedstrijden zijn we steeds meer gaan begrijpen hoe we de maxfun moeten varen. We hebben heel erg gespeeld met de zeiltrim en met de stuurhoek om de juiste verhouding te krijgen tussen hoogte en snelheid. Als we naar de resultaten kijken is er nog veel te verbeteren om op het podium te komen. De boothandling gaat echter al heel erg goed, we missen alleen nog veel in snelheid. We gaan daarom in de winter door met trainen om volgend seizoen goed van start te kunnen gaan.

Aankomend weekend is de Van Uden Reco in Medemblik waar we met de SB20 gaan varen. Hiervoor hebben we de teams ook een beetje gewisseld, dus de bemanningsleden van de boten onderling zijn omgeruild. Dit betekent andere teamdynamieken, communicatiestromen en opstellingen, erg interessant dus! De Van Uden Reco wordt de oefenwedstrijd voor het Open Nederland Kampioenschap SB20, welke in het weekend erna zal plaatsvinden. In de volgende Talents Monthly laten we je weten hoe het is gegaan!

Team Heiner Talents Thijs Veltman en Jelle Lourens

Reacties

Reacties