Martin Heineke 1943

Ook wel de ‘Koning van Loosdrecht’ genoemd. Vaart alleen nog met blank gelakte masten, nadat in 1994 zijn witgeschilderde mast van zijn Pampus in de eerste wedstrijd brak. Hij wist toch kampioen te worden, maar zweert bij blank gelakte masten waar je “tenminste de zwakke plekken in het hout kan zien.”

Zeiler en zeilmaker. Martin Heineke is opgegroeid op het water, zo mag je de veengrond toch wel noemen, en moest al vroeg met gasten uit het pension de plas op. Totdat hij zelf ging wedstrijdzeilen in de BM, de Valk en de O Jol. Nationale jeugdklassen bestonden er toen nog niet. Martin leerde het zeilmakers vak bij zeilmakerij Brinkhuis in Loosdrecht. Maar maakt nu al jaren zelf geen zeilen meer. Heineke heeft een lange lijst van Kampioenstitels in Nationale klassen en is de enige die vier keer de Primus Inter Pares titel heeft behaald. Zijn mooiste jaar was 1977, toen won hij drie kampioenschappen in één jaar. Ook zijn zoon en dochter hebben de nodige nationale en internationale titels binnen gehaald. Maar met zijn vrouw zeilt hij alleen recreatief. Misschien komt dat wel door hun eerste gezamenlijke zeilervaring. Toen ze eenmaal goed op de plas waren, vroeg hij haar: “En hoe vind je dat, zo’n Regenboog?” “Welke regenboog”, antwoordde zij. Het bleef daarna bij samen recreatief zeilen en daar beleven ze veel plezier aan.       

Reacties

Reacties