Kees Bruynzeel 1900 – 1980

Won, in 1937, als eerste Nederlander de Fastnet Race met de Zeearend (de Arend was de naam van de houtzagerij van zijn vader in Rotterdam).

De Zeearend was de eerste succesvolle Nederlandse oceaanracer. In 1936 gebouwd door De Vries Lentsch naar een ontwerp van Olin Stephens. Het interieur is getekend door Piet Zwart, een van de eerste Nederlandse industriële vormgevers, onder meer van de Bruynzeel keukens 

Kees en zijn broer Willem waren beiden directeur van de Bruynzeel fabrieken in Zaandam. Ze bouwden vloeren en deuren. De fabrieken waren oorspronkelijk in Rotterdam gevestigd, maar in Zaandam was er meer ruimte beschikbaar voor de aanvoer en opslag van hout.

Verder stond Kees Bruynzeel ook aan de basis van de Valk die hij door Ricus van de Stadt liet ontwerpen (1939). Dat leidde tot een langdurige zakelijke en vriendschappelijke relatie tussen de zeiler-zakenman en zeiler-ontwerper. De naam “hechthout” waar de Valk van gebouwd werd, is bedacht door Titia Bruynzeel de vrouw van Kees. 

Tijdens zijn zeiltochten heeft Kees Bruynzeel veel Nederlands zeiltalent aan boord gehad, zoals, Willem Coolhaas, Ricus van de Stadt, Frans Hin, Henny Zuiderbaan en Aedgard Koekebakker. Kees Bruynzeel overleed tijdens een wedstrijd in de Griekse wateren aan een hartstilstand. 

Reacties

Reacties