Jelmer van Beek

Van het Paterswoldsemeer naar de Atlantische Oceaan, dat lijkt een gigantische stap. Voor Jelmer van Beek (1994) is het zijn droom die uitkomt. Nu vaart hij als schipper de Ocean Race V65 Sprint Cup van het Nederlandse Team JAJO.

foto Team JAJO

Jelmer is begonnen met zeilen in de Optimist op het Paterswoldsemeer en is daarna doorgegroeid naar de Laser, waar hij deelnam aan de Topzeilacademie van het Watersportverbond. In die zwaardbootklasse heeft hij meer dan tien jaar vele nationale en internationale wedstrijden gezeild.

In 2014 is hij bij Team Heiner gaan varen (toen nog de Team Heiner Pups, nu Talents). Daarna is hij zijn eigen zeilteam begonnen: Team Dutch Wave, een matchrace team. Daarmee zijn ze 10de op de wereldranglijst geworden en hebben ze meerdere titels binnengehaald.

Vanaf 2019 is Jelmer op de voormalige Brunel boot gaan varen. Hiermee heeft hij The Ocean Race Europe als co-schipper gevaren. Nu vaart Jelmer als schipper van team JAJO de The Ocean Race Sprint Cup.

Vlak voor de start van de Sprint Cup blikt Jelmer terug de afgelopen maanden: “Het voelt alsof je in een rollercoaster zit. Eerst zouden we met een V65 de wereld rond, toen misschien met een IMOCA 60 en toen dacht ik echt ‘nu ben ik werkloos’, en toen kwam uiteindelijk uit de hoge hoed om met een V65 de Sprint Cup te doen.”

Jelmer heeft naast zijn zeilervaring ook nog rechten gestudeerd in Leiden.

Komende weken verschijnt er een mini-biografie op Zeilhelden over een Nederlandse of Vlaamse zeiler m/v die de Ocean Race of the Sprint Cup vaart. Als je denkt dat je naam hebt die in deze galerij niet mag ontbreken stuur dan een mailtje naar redactie@zeilhelden.nl

Reacties

Reacties