Holland Ocean Racing over de Roschier Baltic Sea Race 2022


Donderdagmiddag 21 juli gooiden wij de trossen los en voeren richting de start van de Baltic Sea Race voor de kust van Helsinki, Finland. Een race van 635 mijl om het Zweedse eiland Gotland heen, rond 250 mijl ten zuidwesten van Helsinki. Aan boord waren wij met 12, waarvan 10 trainees. Hiermee hadden wij twee wachten van vijf, met de schipper en co-schipper buiten de wachten om.

Roschier Baltic Sea Race 2022 ©Pepe Korteniemi

Voorafgaand aan de race hebben wij in deze samenstelling vier trainingsdagen gehad om zo goed mogelijk op de race voorbereid te zijn. Nadat de laatste voorbereidingen getroffen waren en de overbodige spullen van boord waren kon de race beginnen.

De race begint met licht weer maar desondanks hebben we een goede start. Toch zijn de verschillen in snelheid groot, de vloot heeft al gauw een voorsprong en komt in een gebied met meer druk terecht.

Roschier Baltic Sea Race 2022 ©Pepe Korteniemi

Wij blijven in deze lichte wind en hun voorsprong neemt langzaam toe. Die avond betekent het ronden van de vuurtoren voor Helsinki het begin van een lange dag tot het volgende waypoint, de Almagrundet vuurtoren voor de kust van Stockholm, Zweden. Terwijl wij alles uit de boot proberen te halen komt Gotland gelukkig toch steeds dichterbij. Als de druk toeneemt ronden wij het eiland en zijn over de helft. De genaker kan worden gehesen en we lopen lekker. We beginnen in te lopen op de boten voor ons, dit geeft extra motivatie om ook in deze tweede helft onszelf en de boot te blijven pushen. Terwijl we om Gotland heen varen worden wij vergezeld door vliegende pinguïns, aan boord ontstaat de discussie of die überhaupt bestaan? Achteraf blijken het vliegende zeevogels te zijn die ook wel de penguins van het noorden worden genoemd.

Tijdens de tweede helft van de race blijft de wind goed en we gaan steady richting Helsinki. Nadat de wind draait en de genaker gedropt wordt varen we een upwind koers terwijl we nog van de golven af surfen, een uniek gevoel!

Een paar watches, zeilwissels en veel mijlen later komen we aan bij de vuurtoren voor Helsinki. Dit betekent nog 9,1 mijl upwind tot de finish. De genaker wordt weer gedropt, maar de wind zakt er weer uit. De hele crew is aan dek en met opperste concentratie worden de laatste mijlen fanatiek gevaren. 3 dagen en 10 uur na de start finishen wij in Helsinki, wat ons de 4e plaats in de IRC0 oplevert, een resultaat waar wij blij mee mogen zijn. Als team hebben wij genoten en ontzettend veel geleerd tijdens deze race.

Marleen Zondervan en Nienke Mullink

Roschier Baltic Sea Race 2022 ©Pepe Korteniemi

Reacties

Reacties