Andre Nelis (BEL) 1935 – 2012

De gran’old man van de Vlaamse zeilwereld. Tot op latere leeftijd nog zeer mobiel, in Antwerpen kon je hem tegen komen op zijn rode Vespa. Op weg naar de Signorenclub, voor een biertje of een praatje met vrienden.

Andre Nelis, circa 2010

Is een van de acht Belgische sporters die meer dan 1 Olympische medaille gewonnen hebben.

In de Finn nam hij drie keer deel aan de Olympische Spelen en won twee keer een medaille. (zilver/1956 en brons/1960). De beide medailles gingen verloren bij een brand in zijn zeilmakerij (1984) waar ook de medailles lagen.

In 2009 kreeg hij van vriend en IOC-voorzitter Jacques Rogge (ook Finn zeiler) een replica van de medailles overhandigd.  Rogge heeft overigens ooit nog van Nelis de tips & trics geleerd van het Finn zeilen, maar bleef een eeuwige tweede in de strijd.

Nelis heeft ook twee keer het WK Finn gewonnen (1956 en 1961). Zijn wedstrijden heeft hij grotendeel nog in de houten Finn gezeild.

In 1961 toen het Olympisch Comité versterkt polyester toestond bij het bouwen van de Finn, heeft Nelis een eigen model ontwikkeld. Het werd de HVM Finn, bebouwd op de mal van de succesvolle houten romp waarmee Andre Nelis zilver op de OS won.

De Finn is al meer dan 50 jaar een Olympische klasse en daarmee de oudste zeilklasse van de Spelen.                

Andre Nelis was nog lang op de wedstrijdbaan te vinden aan het roer van de Lender (X41).   

Reacties

Reacties