‘Despoten in de Nederlandse Zeilwereld’

“Kan het beter? Het moet in ieder geval anders!” Wanneer je niet weet of en hoe het beter kan, waarom zou je het dan anders gaan doen?

Enkele weken geleden werd ik geattendeerd op een publicatie van het Watersport Verbond over de noodzaak van veranderingen in de “backoffice” van het wedstrijdzeilen. Jazeker die hebben we als zeilers ook, denk maar aan meetbrieven, zeilraad, regelementen, ISAF- vertegenwoordiging, NK’s en nog een boel andere nuttige dingen. Ik ben dus een grote fan van het Watersport Verbond. Maar niet zoals het nu gaat. Een mooie omschrijving over het Verbond hoorde ik deze week in de kantlijn van het Zeilers Gala “Despoten die over hun Koninkrijk regeren”.

Toen ik het bewuste artikel (van het Watersport Verbond, red) las viel mij gelijk op dat het eigenlijk alleen ging om meer geld en minder werk voor het Watersport Verbond. Een en ander verpakt in goedkoop, slecht ingepakt cadeaupapier en voorzien van een saaie slinger met de tekst “Kan het beter? Het moet in ieder geval anders!” Wanneer je niet weet of en hoe het beter kan, waarom zou je het dan anders gaan doen?

Ik zal u alleen mijn conclusies geven, slecht doordacht, praktisch niet uitvoerbaar, geen financiële onderbouwing, 0,0 draagvlak en met als enig doel: meer geld en minder werk voor het Verbond. Voor een onderbouwing van deze conclusies verwijs ik graag naar de open brief van enkele grote zeilevenementen zoals North Sea Regatta, 24 uurs race, Van Uden Reco Regatta’s, Scheveningen 500, Bruine bank race, Delta Weekend, Breskens Sailing Weekend. OPEN BRIEF AAN HET WATERSPORTVERBOND

Volgens mij moeten we terug naar de uitgangspunten van het Verbond: dienstverlenend, ondersteunend en het werk voor wedstrijdzeilen moet daar liggen waar het thuis hoort. Dus horen de klassencontroleurs bij de klassen te liggen, net zoals de meetbrieven en/of ratingcertificaten. Bij het Verbond hoort in ieder geval licenties, regelementen, internationale vertegenwoordiging en de zeilraad. Over de rest moeten we maar praten. Verder zouden meer organisaties zeggenschap moeten hebben binnen het Verbond. Waarom alleen verenigingen? Waarom niet ook de eenheidsklassen en evenementen een stem geven. Zij zijn ook bezig met watersport, maken gebruik van het Verbond. Laat ze alsjeblieft mee beslissen en mee betalen. En nu we toch bezig zijn, weg met de verplichte afdracht van de verenigingen aan het Verbond.

De voorzet is gegeven ik hoor graag jullie commentaar en alternatieven.

Vrolijke groeten,

Frans Driessen

Reacties

Reacties