CO2 vrij vracht vervoeren met de Ecoclipper

Gedreven door de behoefte om de CO2 uitstoot en de vervuiling door de scheepvaart tegen te gaan is dit nieuwe concept ontwikkeld. Mede vanuit een eerder project: Fairtransport met de schepen Tres Hombres en Nordlys.

In Alkmaar is een nieuw initiatief van start gegaan voor de bouw en exploitatie van een emissievrij zeilend vrachtschip, de Ecoclipper. Mede initiatiefnemer Jorne Langelaan en Andreas Lackner gaan zich de komende tijd inzetten om dit project van de grond te krijgen. In de opstartfasen gaat het vooral om het vinden van investeerders en partners. Voor het exploiteren van dit zeilschip is immers ook vracht nodig die CO2 vrij vervoerd gaat worden.

Internationaal komt er steeds meer aandacht voor de zeilende vrachtvaart op zee. Gesteund door organisaties als de International Wind Ship organisation (IWSA) of de Sail Cargo Alliances (SCA) zijn verschillende schepen gerefit zoals de Italiaanse Brigantes, de schoener Avontuur of de voormalig Nederlandse logger Galant. De Kwai, Greyhound, Tres Hombres en Nordlys varen al langer met vracht op zee. In Costa Rica wordt gewerkt aan een nieuwbouw zeilend vrachtschip, de Ceiba. Nu is er een plan voor de bouw van een nieuwe driemaster in Nederland.

Het uitgangspunt voor de Ecoclipper ligt in de geschiedenis. Via het Rotterdams Maritiem Museum zijn de bouwtekeningen opgevraagd van de meest succesvolle klippers uit de Nederlandse geschiedenis. Hierbij kwam de klipper Noah naar boven, gebouwd in 1857 als een handels-schip tussen Nederland en Oost Azië. De architecten van Sailvolutions hebben haar lijnen aangepast aan de huidige kennis, maar de fraaie boeg en de grote holte zorgvuldig behouden. De driemast-volschip tuigage maakt haar een goede zeiler, en geeft haar goede mogelijkheden voor het laden en lossen.

De Ecoclipper zal zo optimaal mogelijk worden ingericht om met stukgoed te varen, maar ook met mogelijkheden voor trainees.

Bron: Zeepost

Reacties

Reacties