Brio zeilmarathon 60km

Zaterdag 25 mei 2019, Terherne, Friesland.

Jaarlijks wordt er vanuit Terherne een zeilmarathon gevaren door de Friese zuidwest hoek.

In 4 start groepen met 1 vrije klasse en 3 polyvalk klassen starten vanaf 7.00 uur op het Sneekermeer een kleine 200 boten. Zeilen, jagen (trekken op de kant), bomen en peddelen. Het is allemaal toegestaan. Via de Langweerderwielen, Tjeukermeer, Sloten, Woudsend, Osingahuizen, IJlst, Goiinggarypster pollen, wordt er terug naar Terherne gevaren. 60 km meren en sloten, en bruggen. Sommige kunnen open, vandaar Brio, BRug Is Open…

Deze winterperiode had een drietal mannen, Bas Krom, Jelmer Jager en Bram Romkema een ‘oude’ Valk op de kop getikt, opgeknapt en klaargemaakt voor Brio race. Tweede hands wedstrijd tuig, een maar strengen dynema en de maststrijk werd onder andere aangepakt. Een boot klaarmaken voor een lange tocht is voor dit drietal niet vreemd, hun Skûtsje Verwisseling ondergaat ieder jaar een speciale Strontrace refit. Ze weten dus waar ze aan beginnen en daarnaast de 5de plaats in de Brio editie van 2018 smaakte naar meer.

Vanaf de Scharsterrijn/ Tjeurkermeer hadden 3 polyvalken zich losgemaakt van het deelnemers veld. Team Baint en Team Roorda, de ultieme favorieten voor reeds een kleine decennium lagen voorop. Echter achter hen hielt het nieuwe team aansluiting. Een team dat al jaren strontracet en andere fysiek zware dingen goed kan. En dat deed team ‘Boombeesten’, zoals ze zichzelf noemen. Vooral omdat ze hard door Amsterdam kunnen bomen met de Strontrace. Bas , Jelmer  en Bram  zijn dan ook geen vreemden voor de voorliggende teams. Af en toe kijken ze om, komen ze nu dichterbij?

En dat gebeurde, ergens bij Follega, de Boombeesten gingen jagen, slim afgestapt en weer ingestapt en hard getrokken. En pas bij Sloten, door de mast plat te doen en een kruisend team Roorda voorbij te peddelen in lichte wind. Dit ging team Roorda te snel.

De Boombeesten gingen nu op weg naar team Baint. Zou het lukken? Stukje voor stukje kropen de jongens dichterbij. Waar konden ze de slag slaan? Boord aan boord door de Gudsekop. Bas riep dat het hier moest gebeuren, op het ruimere water van de Goiing-garypster pollen was de kans klein door de goede zeilen set van team Baint. Dus… een kleine bossage aan het einde van de Gudsekop. Bas en zijn team lagen onder team Baint. Een klein loef duel richting de bossage, beide schepen in de luwte, een harde ‘NU!’ van Bas en de drie heren peddelden alsof de finish 3 meter verder lag. Het lukte! Vrije wind tot de Terhernster pollen. Lage slag van Bas tegen hoge slag van Baint. Nek aan nek de finish vaart in, 200 meter, recht in de wind. Wie had na 9,30 uur varen de sterkste armen? Wie kon er het hardste op zijn tanden bijten? Wie kon het zuur uit zijn oren het beste aan? Het geschreeuw van de kracht inspanning was in de wijde omtrek te horen.

Het was ontzettend spannend en met 5 seconden verschil schoof Team Boombeesten als eerste over de meet in Terherne. Het was ze gelukt! En de heren waren een tikje blij, zoals het einde van het filmpje laat zien. Het was een mooie fysieke strijd, sportief werden de biertjes op de kant uitgewisseld. En stiekem plannen gesmeed hoe dit volgend jaar dan weer moet.. Machtig!

Reacties

Reacties