Alle schatten van de Zuiderzee nu op één website

Vissers zittend tussen klompen en touwen op het dek van een Wieringer aak op zee, 1932. Fotograaf onbekend.

Vierentwintig musea rond het IJsselmeer werken samen aan een online presentatie van erfgoed uit de voormalige Zuiderzee. Vanaf heden tonen zij de eerste resultaten op: www.zuiderzeecollectie.nl.

Cuturele Geschiedenis
De duizenden foto’s, schilderijen, kaarten, schepen, klederdracht en huisraad, die op de website te zien zijn, laten de rijke culturele geschiedenis en verscheidenheid van het gebied zien. Toch blijken de vierentwintig plaatsen, verdeeld over vijf provincies, een overeenkomst te hebben in de eeuwige haat-liefde verhouding met het water. Het was een zwaar leven met overstromingen en scheepsrampen, maar tegelijkertijd ook een rijke bron van inkomsten.

De forse industrie rondom de visserij en het intensieve vervoer in de waterrijke gebieden resulteerden in tientallen scheepstypen die uniek waren voor de Zuiderzee. De Marker rondbouw is zo’n uniek scheepstype. Dit wordt op de website uitgelicht in een apart thema. Van de scheepstypen toont de site honderden scheepstekeningen, foto’s, modellen, schilderstukken en artikelen.

Zuiderzeecollectie.nl presenteert niet enkel museale objecten, maar is met duizenden artikelen, boeken en krantenknipsels ook een rijke kennisomgeving. Deze zijn in veel gevallen te downloaden of er is een hyperlink naar een downloadbare versie beschikbaar. Er is in het zoekscherm zelfs een knop gemaakt waardoor je als bezoeker enkel deze volledig beschikbare bronnen (inmiddels meer dan 7.000) kunt opvragen.

Voortdurend verrijkt
Zuiderzeecollectie.nl wordt voortdurend verrijkt. De komende jaren voegen de deelnemende musea steeds meer collectie en informatie toe, zodat de website een nog rijker beeld toont van de cultuur van de voormalige Zuiderzee.

Het Netwerk Zuiderzeecollectie is een samenwerkingsproject van 21 museale instellingen rondom de voormalige Zuiderzee. Het project ging begin 2016 van start en inmiddels bestaat het netwerk uit 24 instellingen. Er zijn in de afgelopen drie jaar succesvolle projecten geweest in de vorm van een reizende tentoonstelling (deze loopt nog tot en met 2020), kennisuitwisseling en digitale samenwerking in het nu gelanceerde www.zuiderzeecollectie.nl. Deze website is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Netwerk Digitaal Erfgoed (OCW), Gemeente Hoorn, Gemeente Edam-Volendam, Gemeente Waterland en Gemeente Bunschoten-Spakenburg.

Reacties

Reacties