Containerramp, de stand van zaken

Een deel van de ravage op de MSC Zoe

Het opruimen van de 291 containers die op 1 januari overboord gingen van de MSC Zoe schiet helemaal niet op. De golven op de Noordzee boven Terschelling zijn nog te hoog voor berging werkzaamheden. Na donderdag zullen de weersomstandigheden gunstiger worden voor de berging. Toch moet gedacht worden aan een maandenlange operatie. Er zijn nu 238 van de 291 containers gelokaliseerd, achttien zijn aangespoeld en zeven zijn geborgen.

De containers lijken voorlopig stabiel, er zijn geen meldingen van nieuwe vervuiling vanuit open containers op de zeebodem. Rederij MSC heeft niet bekend gemaakt wat er precies in de verschillende containers zit. Het meeste valt onder de categorie ‘general cargo’. De berging zal zoveel mogelijk met container jukken gedaan worden, als dat niet lukt met banden rond de container die door duikers worden aangebracht. In het uiterste geval zal een grijper gebruikt worden waarbij de container beschadigd raakt. Om te voorkomen dat de inhoud daarna weer aanspoelt zullen vissersschepen betrokken worden bij deze operatie.

Inmiddels is de marine gevraagd om mee te helpen met het lokaliseren van de laatste containers. Hiervoor wordt het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes ingezet. Eerder zochten twee mijnenjagers mee naar de containers, maar golven van meer dan twee meter kunnen de sonar van deze schepen niet aan. De Luymes heeft een Multi Beam Sonar welke in golven tot 3 meter nog goed functioneert.

Overal wordt nog steeds druk opgeruimd. Waterschappen zetten vrijwilligers in, maar ook veeg- en zuigauto’s. Dit gaat vooral om klein spul op de vloedlijn op de dijk en in de kwelders. Op Vlieland komen boswachters van Staatsbosbeheer uit Flevoland helpen om het afval dat de duinen in is gewaaid te verwijderen.

Gistermiddag ging de Tweede Kamer akkoord met een spoedig debat over de containerramp. Hierbij worden waarschijnlijk twee ministers uitgenodigd: Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Carola Schouten (Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid). Minister van Nieuwenhuizen kondigde tijdens een werkbezoek aan Terschelling vorige week al verschillende onderzoeken aan. De veiligheid van de scheepvaartroutes boven de Waddeneilanden komt wellicht ook in dit debat ter sprake.

Bron: Zeepost

Reacties

Reacties