Van ’the biggest comeback’ tot ’the biggest scandal’

Het is al een groot persoonlijk drama voor een aantal zeilers en nu dreigt het zelfs een van de grootste schandalen uit de zeilsport te worden. De America’s Cup van 2013 is op oneigenlijke gronden gewonnen door Team Oracle USA, zegt grinder Matt Mitchell. Hij is zelf een van de zeilers die in de AC finales geschorst is. Zelf mocht hij 4 wedstrijden niet meedoen en collega Dirk de Ridder werd zelfs voor drie jaar geschorst. Mitchell zegt nu dat het komt omdat Simeon Tienpont gelogen heeft tegenover de jury. Volgens Mitchell is Tienpont degene die de aanpassingen gedaan heeft aan hun catamaran in de oefenwedstrijden voorafgaand aan de AC. Simeon ging vrij uit en Matt Mitchell voelt zich geslachtofferd. Tienpont was namelijk onmisbaar op de vleugelcatamaran, want hij bediende de lieren waarmee de vleugelkiel bedient werd. De uitslag had er heel anders uit kunnen zien, zonder Tienpont aan boord. Aldus Mitchell in een interview met een Nieuw Zeelands sport radiostation. Mitchell heeft een klacht ingediend bij de internationale zeilbond (ISAF) en heeft een claim ingediend bij zijn oude Team Oracle USA voor de kosten die hij heeft gemaakt in dit proces.

Reacties

Reacties

Geef een antwoord