Ongrijpbaar Zeilgevoel

Madeleen Koldewe weet met haar bundel “Ongrijpbaar Zeilgevoel” de sfeer van de gemiddelde woensdagavondwedstrijden  op de club goed te vangen. Ze beschrijft meerdere wedstrijden gedurende het seizoen aan boord van het schip van haar broer en steeds gaat het om de vraag hebben we als team voortuitgang geboekt, doen we het beter dan de vorige keer en ten opzichte van onze naaste concurrent. Ze beschrijft mooi hoe ze als onervaren zeiler alles ervaart.

Waarom gaan dingen fout aan boord waarom houdt niet iedereen zich aan zijn  of haar taak. Als het dan fout gaat wat betekent dat voor de bemanning. Wat moet een ieder doen om het allemaal toch weer in orde te krijgen. Ook haar eigen doen en ook laten komt daarbij ruim aan bod. Van fokkenist via de grootzeiltrim en de pit naar voordekker.

Het is allemaal erg herkenbaar en daarom ook aangenaam om te lezen.

Madeleen beschrijft in haar boek ook haar eerste oversteek tijdens de winter naar Engeland.  Hoe anders is dat ten opzichte van de clubwedstrijden; de golven, de snelheid en de kou. Maar ook de sterrenhemel ’s nachts.

Het blijft een raar iets : zeilen

Henk Schipperheijn

Reacties

Reacties