Hoe kon het zo mis gaan op de MSC Zoe

Foto ANP/Remko de Waal

Vooruitlopend op het onderzoek naar het overboord slaan van 281 containers op de MSC Zoe wordt er in verschillende media volop gespeculeerd hoe het zo mis kon gaan.

Vissers gaven al snel aan dat het schip de relatief ondiepe zuidelijke route had gekozen, waardoor het extra golfslag had gekregen. De gekozen zuidelijke Terschelling-vaarroute was ca 20 meter diep, op zich ruim voldoende voor de diepgang van 12.8 meter. De golven waren in de nacht van 1 januari zo’n 6 meter hoog, de windkracht rond 8 Beaufort.

Met een breedte van 59 meter zou het rollende schip wellicht de bodem hebben aangeraakt. Volgens Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie in Harlingen is het echter onaannemelijk dat het schip door bodemberoering in onbalans zou zijn gekomen. (Leeuwarder Courant)

Weekblad Schuttevaer sprak met Roel Ballieux, voormalig kapitein op een vergelijkbaar schip bij Maersk. Balvieux voert aan dat dergelijke containerschepen zeer wreed zijn: door hun grote breedte (het schip meet 395 X 59 meter) en groot GM worden de slingerbewegingen erg snel. “In korte golfslag kan dit nadelig werken. Als zo’n schip 30 graden overkelt richt het zich ook snel weer op, binnen 15 tot 20 seconden. En dat meerdere keren achter elkaar” aldus Ballieux.

Wanneer je tot 40 graden slingert met zo’n schip, maken de bovenste containers een vlucht van ongeveer 50 meter per 4 seconden. De enorme versnellingen maken de zijdelingse krachten zo groot dat de sjorringen het dan kunnen begeven. Ook kunnen door de enorme krachten door versnelling en sjorringen de onderste containers vervormen, waardoor een hele stapel instabiel wordt.

De MSC Zoe verloor haar eerste container bij de Razende Bol, nog voor het noordelijk van Texel was. Boven Terschelling gingen de meeste containers overboord. Pas noordwestelijk van Borkum besefte de bemanning van de MSC Zoe dat er wat mis was met hun lading. Het draaide toen met de kop in de wind en nam gas terug om rustig in de wind op te steken. Daarna maakte het schip een rondje, mogelijk om de lading te inspecteren. Aangekomen in de meer noordelijke diepe vaarroute vervolgde het haar weg naar Bremerhaven.

Onderweg is er geen contact geweest met de Nederlandse Kustwacht. Pas wanneer de eerste containers aanspoelen beseft het Kustwachtcentrum dat er die nacht iets heftigs is gebeurd. In eerste instantie wordt echter nog gedacht aan 30 containers, zoals De MSC Zoe in eerste instantie had gemeld aan het Heveriekommando, de Duitse maritieme rampenbestrijder. Deze hebben vanaf 7 uur ’s morgens contact met de MSC Zoe die dan in de noordelijke vaarroute vaart.

Justitie stelt een strafrechterlijk onderzoek in. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Team Maritieme Politie en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Een officier van justitie van het Functioneel Parket heeft de leiding. Op welke strafbare feiten het onderzoek is gericht is niet bekendgemaakt. Ook de Duitse autoriteiten onderzoeken de toedracht.
daarnaast is ook de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de MSC Zoe afgereisd om te kijken of dit incident nader onderzocht dient te worden.

Reacties

Reacties