Marga Zeilt: Start Atlantic Rally for (ARC)

Marga van Rijssel vaart de Atlantic Rally for Cruisers en bericht daarover op Zeilhelden.

Dinsdag 6 november 2018 reis ik terug naar Las Palmas. Even na middernacht lokale tijd sluip ik de boot op. Iedereen aan boord slaapt al. Woensdag 7 november 2018 loop ik naar het douchegebouw aan de overkant van de straat. Daarna ga ik naar een seminar van Chris Tibbs. Mijn favoriete weerman. Een informatieve presentatie over weer en routering. Daarna brunchen bij de Sailorsbar. Ik wandel een stukje. Even kijken hoever het is naar de supermarkt die ik heb uitgezocht om boodschappen te doen. Ik hang aan boord netten op waar straks het fruit in kan. ‘s Avonds is er een avond in de jachtclub met als thema “One night in Rio”. Ik kom wat oude bekenden tegen. En maak kennis met de nieuwe eigenaars van Gertha 4. De vorige boot van de schipper van Gettha 5, waarmee ik in 2015 de ARC Baltic mee zeilde. Zij zeilen de ARC met hun gezin. En ik ontmoet nog wat meer mensen. Velen zijn verkleed en hebben er veel werk van gemaakt. De sfeer is goed. Er is muziek en er wordt gedanst.


Donderdag 8 november 2018 om 12.00 uur is er een bijeenkomst van netcontrollers. De schipper van Gertha 5 heeft dit al vaker gedaan en is druk met andere dingen. Ik vind het wel leuk om wat nieuws te leren. Dus ik ga. De wereld van de SSB. Tijdens de tocht is er elke dag een net controller die alle andere schepen in de ARC+ vloot met een SSB aan boord en die meedoen, oproept. Tijdens de bijeenkomst worden afspraken gemaakt over tijden en frequenties. Mijn schipper is zondag en maandag na de start als eerste aan de beurt om netcontroler te zijn.


‘s Middags gaan we met zijn drieën naar de supermarkt. Alle drank en vlees is al besteld en wordt bij de boot bezorgd. We laden een karretje vol. Bij de kassa wordt dit in plastic boxen gedaan. Deze worden dezelfde middag nog bij de boot bezorgd.

Om half zeven is er een “sundowner”. Bij de ingang krijgt iedereen twee consumptie bonnen. Ik ruil ze in voor San Miquel 0.0. Het is gezellig en voor ik het weet, moeten we al weer naar de uitgang. Daarna eten we met zijn drieën een hapje in het restaurant naast de jachtclub.

Vrijdag 9 november 2018 ga ik ‘s ochtends op pad voor een lesje werken met de sextant. Ik heb ruim anderhalf jaar geleden een cursus bij Dick Huges gevolgd. De zon als GPS. Maar ik heb er in het echt nog nooit wat mee gedaan. Ik neem de sextant die aan boord is mee naar het verzamelpunt bij het ARC kantoor. Ik zie andere deelnemers ook met een koffertje. We lopen met Chris Tibbs voorop naar de buitenste pier. Het is bewolkt. Maar de zon komt toch even door zodat we een zonnetje kunnen schieten. Met wat tips en hulp van de handleiding in de doos, aanwezige “gele shirts” en andere deelnemers lukt het me en snap ik hoe het werkt. Ik heb veel boeken op mijn e-reader en iPad staan. De komende oversteek is een mooie gelegenheid om die te lezen en te oefenen met de sextant. Ik hoop dat ik bij aankomst in St Lucia weet hoe het allemaal werkt.

Daarna is het tijd om naar de lokale overdekte markt te gaan. Ze verkopen er verse vis. Wij zijn vooral op zoek naar groenten en fruit. Er zijn kraampjes in overvloed. We vinden er al snel eentje die bij de boot bezorgd. We hoeven alleen een lijstje in te vullen wat we willen hebben. Met het lijstje wat ik al heb en een beetje hulp van Google translate vullen we de lijst in. Morgen wordt alles bezorgd. Terug bij de boot blijkt daar de bestelde drankvoorraad afgeleverd te zijn. Grootste uitdaging is nog om voor alles een plekje aan boord te vinden.

Ik ga even langs op het pontoon waar alle boten met kinderen liggen. Wat een bedrijvigheid. Overal spelende kinderen. Gertha 4 ligt daar. De boot is omgetoverd in een Belgische gezinsboot met Aries windvaan. Zij doen ook de ARC+. Ook hier worden druk voorraden in de boot gestouwd. Dus al snel verdwijn ik weer. Vrijdagavond is er een afscheidsfeestje.

Zaterdagochtend doe ik de was. Het is druk. Iedereen wil nog even de laatste was doen voor vertrek. Wel gezellig. Om 12 uur is de schippersbriefing. Daar krijgen we de laatste informatie mee voor vertrek. De complete rally is te volgen via de YB tracker app.

Zondag 11 november 2018 is de start vanuit Las Palmas. Om 13.00 uur lokale tijd. Met een beetje mazzel lig ik volgende week op dit tijdstip in de haven van Mindelo.

Marga van Rijssel

Reacties

Reacties