Onwijs en handig

De opwarming van de aarde ligt aan de groeiende hoeveelheid CO2, kooldioxide, in de lucht. Zoveel is nu wel zeker. We meten de concentratie in CO2 moleculen per miljoen moleculen in de lucht, oftewel parts per million, oftewel ppm. De laatste miljoen jaar was de concentratie zo’n beetje tussen de 175 en 250 ppm. Een jaar of 325.000 geleden was het eens bijna 300 ppm, een kort piekje, heel eventjes. De homo sapiens was er nog niet, nog even een paar honderd duizend jaren wachten, maar toen leefde al wel een soort voorloper, de homo habilis, de handige mens. In zijn tijd werd het vuur uitgevonden.

De hele CO2 stijging is hier in onderstaande grafiek weergegeven. Professor Keeling, een Amerikaanse wetenschapper, ging vanaf 1958 metingen bijhouden in de Mauna Loa (Hawaii). Hem was opgevallen dat de CO2 onwijs snel steeg. De sterke curve naar boven heeft zijn naam gekregen: de Keeling curve.

Keeling was oceanograaf en hij vroeg zich af waar de stijging vandaan kwam. Vanuit zijn vak kon hij het niet verklaren, maar het viel hem op dat de CO2 net zo veel steeg als de hoeveelheid fossiele brandstoffen die op de wereld verstookt werden. Dat was ongeveer 1960. Zijn data zijn later uitgebreid met het meten van de CO2 concentratie in ingesloten lucht van Poolijs en zo kwam men aan de cijfers van onderstaande grafiek.

bron: http://www.climatecentral.org/news/the-last-time-co2-was-this-high-humans-didnt-exist-15938

Kijk je naar dit grafiekje, dan zit de homo sapiens in een poep en een scheet op de 400 ppm. Om precies te zijn: in 2016, het jaar dat Duurzaam Jacht ‘Ya’ demonstratief haar fossielvrije tocht rond de wereld aanving, overschreed men de 400 ppm. Nou is mijn vraag, homo sapiens betekent toch ‘de wijze mens’?

In 2018 kwam de Ya terug na een succesvolle tocht. En het was eigenlijk niet echt verschrikkelijk ingewikkeld, gewoon je koelkast goed isoleren, LED verlichting, inductiekookplaat. Allemaal geen hi-tech, gewoon wat slimme voorzieningen en wat extra zonnepanelen. En betaalbaar is het ook. Wanneer verandert u terug van homo sapiens naar homo habilis?

Peter Hoefnagels, Duurzaam Jacht

Reacties

Reacties