Trainingskamp van windsurfer Esther de Geus

De wintertraining van Esther De Geus was op Tenerife, een van de Canarische eilanden die bekend staan om hun stabiele wind en prettige temperatuur. Esther vaart meerdere evenementen via de PWA World Tour Windsurfing (PWA=Professional Windsurfers Association). Hoe zien de dagen er uit van deze topsporter?

Wat is je favoriete wintertrainingslocatie?
Tenerife is zeker een van mijn favoriete trainingslocaties. Het is relatief dicht bij huis, bijna elke dag wind en een lekker temperatuurtje om te trainen. Daarnaast organiseert Tenerife Windsurf Solution (TWS) daar goede slalom trainingen waar veel goeie internationale dames, mannen en jeugd op af komen.

Dit jaar Tenerife, met wie heb je daar getraind? 
Ik heb daar getraind met andere internationale dames die ook mee doen met de Worldcup Tour.

Waar train je specifiek op?
In Tenerife train ik specifiek op bepaalde wedstrijd situaties zoals broei rondingen en starten. Daarnaast ben ik veel bezig met mijn materiaal, trimmen, om zo de beste snelheid eruit te halen.

En wat is je volgende evenement/wedstrijd? 
Mijn volgende wedstrijd is in Japan, Yokosuka City. Waarna wij doorvliegen naar Zuid-Korea (Jinha Beach, Ulsan).

Ik zie je een workshop geven in deze video. Hoe bevalt dat? Ga je dat vaker doen? Ook in Nederland? 
Ja klopt, ik ben vorig jaar begonnen met het organiseren van een clinic week in Tenerife. In Nederland gaf ik altijd al een paar clinics per jaar. Ik vind het leuk om mensen enthousiast te maken voor de sport. Daarnaast probeer ik met de dames clinics het niveau om hoog te brengen en het aantal dames te laten groeien in de sport. Windsurfen is toch nog best wel een mannen sport. De waardering tussen mannen en vrouwen is nog erg scheef. Daarom zijn de clinics voor mij ook een hulp middel om alle wedstrijden te kunnen financieren. Het vergt toch best wel veel financiële creativiteit om als vrouw te kunnen rond komen van de sport.

En ik zie je vliegen op je board. Gewoon even proberen of heb je de smaak te pakken? 
Ik vind het altijd leuk om te vliegen! Daarom vind ik het altijd leuk om mijn wave spulletjes te pakken en te gaan funnen op de golven in Scheveningen. Maar race blijft toch echt de discipline waar ik streef zo hoog mogelijk te komen aan de top!

Zou je wel’s een andere discipline van het surfen willen oppakken? Welke dan?
Er komt komend jaar een nieuwe discipline bij namelijk foil en ik ben erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Ik ben begonnen met trainen op de foil en hoop daar aankomend jaar al wat wedstrijden in mee te gaan doen. Het is voor iedereen een nieuwe discipline dus dat maakt het ook wel een beetje spannend en uitdagend.

Reacties

Reacties