Tekenaars Hondenwacht exposeren in Amstelpassage

Nederland heeft geweldig goede tekenaars. Ik heb dat pas echt ontdekt toen ik de Hondenwachten op zeilhelden publiceerde. Bij elke aflevering zag je toen een schilderij of tekening als afbeelding boven de column. Nog steeds ben ik er trots op dat al die – vaak bekende – schilders en tekenaars het goed vonden dat ik hun werk liet zien bij mijn teksten.

Drie tekenaars die meededen aan de Hondenwachten exposeren deze maand samen met nog twee tekenaars in een pop-up galerie in de nieuwe Amstelpassage onder het Centraal Station in Amsterdam. Het gaat om Cathelijn van Goor, Liesje van den Berk, Marleen Kappe, Mirna Limon en Emmy Bergsma.

Een deel van de ruimte wordt gevuld met een selectie uit bestaand werk. Daarnaast maken ze alle vijf ter plekke ook nieuw werk, waarin ze op elkaar en op de omgeving reageren. Zo ontstaat er een soort visueel dagboek (Daily Traces).

Deze vijf kunstenaars horen bij de Nederlandse tekentop, dus ik ben razend benieuwd wat ze daar gaan tekenen. Want de Amstelpassage ligt onder de spoorrails en de perrons en verbindt het stationsplein met het IJ. Water, drukte, verstilling en het besef van treinen, perrons en duizenden haastige reizigers boven je hoofd. Dat moet wel spannende tekeningen opleveren.

De expositie en de Daily Traces starten donderdag 4 januari en duren de hele verdere maand. De Amstelpassage – ook bekend als Lil’ Amsterdam – is elke dag open van 12.00 tot 20.00 uur. En er is natuurlijk nog veel meer te doen op het gebied van kunst, shopping en eten&drinken. Je vindt er bijvoorbeeld kunstenaar Jasper Krabbé, de designers van Mokum Collective, Woo en nog een tiental bijzondere initiatieven. Reken maar dat ik er regelmatig kijken ga!

Peter Veen

Reacties

Reacties