WildeVaart 9 – Verre stranden

wildevaart-theremin
 
Niet alles wat interessant is, is ook altijd mooi. Vaak betekent interessant dat er iets anders gebeurt, dat door iets op een idee gebracht wordt of dat je kijk ergens op ineens radicaal verandert. Of dat je in lachen uitbarst of in huilen. Het kan allemaal gebeuren bij iets wat opvalt omdat het anders is. Maar iets kan ook de moeite waard zijn door een techniek of een bijzondere aanpak.

Hier was ik verrast door een eenmansorkest dat de zee laat horen. En dan vooral door de keuze van de instrumenten, want hij gebruikt een theremin om de muziek te maken en een loopstation om zichzelf en zijn geluid te verrijken en uit te breiden tot een meerstemmig geheel.

Hij is in dit geval Thorwald Jørgenson, een Nederlanderse thereminist. Ik kwam hem tegen via de nieuwsbrief van VPRO’s Vrije Geluiden over draagbare orkesten, briljante, eigenzinnige einzelgängers die in hun eentje klinken als een compleet orkest.

Volgens Wikipedia studeerde Jørgensen Klassiek Slagwerk in Utrecht en Tilburg. Na zijn studie legde hij zich toe op het bespelen van de theremin. Hij studeerde interpretatie en techniek bij Saskia Boon (voormalig celliste van het Koninklijk Concertgebouworkest). Jørgensen treedt op als solist met orkesten in binnen- en buitenland. Daarnaast vormt hij een duo met pianist Thijn Vermeulen en ook met harpiste Renske de Leuw. Meer informatie vind je op http://www.thorwaldjorgensen.com/nl

In deze opname neemt Thorwald Jørgenson je mee naar verre stranden waar meeuwen en golven de sfeer bepalen. In z’n eentje.

Peter Veen

(In WildeVaart kijk ik met een zeilersoog naar schilders, tekenaars, dichters, schrijvers, boeken, exposities… Geen idee nog waar het me zal brengen. Dus jouw tips zijn van harte welkom. Mail ze naar peter@zeilhelden.nl)

Reacties

Reacties