WildeVaart 4 – Aan de wind proef je de tijd niet

Waddenwater leeft. Het danst, het spring, het stroomt, het praat, het zingt, het rammelt aan het schip, fluistert hoe diep het is, hoe graag het verder reist. En dan al die luchten, de woeste wolken, grillige buien, regensporen, zonuitbarstingen.

Nou ja, ik ben Waddenfan, dat is duidelijk.
Zo zijn er nog dik tachtig enthousiaste fans en die zijn samengebracht in een schitterend boek.

Het zit zo. Museum Belvedère in Heerenveen-Oranjewoud heeft een paar jaar terug een expositie georganiseerd met de titel Wind, Water, Wad. Die kunnen we niet meer zien en dat is eigenlijk ontzettend jammer.

Maar gelukkig er bij de expositie een boek uitgegeven met foto’s, tekeningen, schilderijen, verhandelingen en gedichten van zeer uiteenlopende kunstenaars. Jan Wolkers zit erbij, net als Jan Loman – de ontwerper van het Waddenlogo, Emil Nolde, Jan Voerman jr, Siemen Dijkstra, Christiaan Kuitwaard en tientallen anderen. En het visuele werk wordt afgewisseld met korte teksten die ook een eigen Waddenbeleving weergeven.

Het spannende aan dit boek is dat al die kunstenaars hun persoonlijke Waddengevoel vertalen in kleur, lichtval, materiaal en compositie. Het laat je het Wad zien door tachtig paar andere ogen. Dat voegt iets ongrijpbaars toe aan je eigen beleving. Want je herkent het beeld en toch is het verrassend anders.

Ik kwam Wind, Water, Wad toevallig een keer tegen in de bibliotheek, bladerde erin en was onder de indruk, legde het terloops terug op de leestafel. En heb me daarna suf gezocht om het terug te vinden. Nu ligt het open op tafel en ik ben er blij mee.

En als je net toe bent aan een cadeautje voor Sinterklaas of Kerst, je verjaardag of zomaar omdat het herfst is en je een paar maanden moet overbruggen voor je zelf weer van het Wad kunt genieten, dit is de link: https://www.kleineuil.nl/museum-belvedere-fries-museum/wind-water-wad-details

Peter Veen

De regel ‘Aan de wind proef je de tijd niet’ komt uit een kort gedicht van Albertina Soepboer. De afbeeldingen zijn van Annemieke Harkema, Ton Broekhuis, Barteld Evenhuis, Jan Roos.

(In WildeVaart kijk ik met een zeilersoog naar schilders, tekenaars, dichters, schrijvers, boeken, exposities… Geen idee nog waar het me zal brengen. Jouw tips zijn van harte welkom. Mail ze naar peter@zeilhelden.nl)

wad-DSC_6280wad-DSC_6283

Reacties

Reacties