Duurzaam swappen bij Sailum

SailumTeam Foto Kleur

Delen is het nieuwe hebben en gebruik is belangrijker dan bezit. Ook als het gaat om boten. Daarom bedacht Martijn Franssens Sailum, een internationaal platform voor het uitwisselen van elkaars zeil- of motorjacht. Deze duurzame gedachte achter het platform omarmen wij als Zeilhelden en Sailum is daarmee een terechte supporter van Zeilhelden.

Al van jongs af aan is Martijn met boten en zeilen bezig.  Later wanneer hij in Amsterdam woont en werkt lag de boot toch (te) vaak ongebruikt in de haven.  En is hij zich gaan afvragen of er geen andere manier is om met de boot als bezit om te gaan. Ook bleek het vaak een hele onderneming en tijdrovend om je boot naar een ander zeilwater te varen. Dat terwijl het juist zo fantastisch is om nieuwe wateren te ontdekken, de Middellandse zee, Scandinavië of de Caribbean bijvoorbeeld. Zijn ervaring was dat je die andere gebieden wel opzoekt, maar dat je boot dan onbenut achterblijft. En dat knaagt altijd een beetje. Zo ontstond het idee van tijdelijk bootruilen. Swappen heet dat. Later is dat uitgebreid met particuliere verhuur, beiden kan via Sailum.

Havens liggen vol niet gebruikte boten die ongeduldig aan hun meerlijnen rukken om weer uitgelaten te worden. Maar dat gebeurt niet. En dat vraagt om een andere manier van denken over waarde, bezit en plezier. Bezit is niet meer het uitgangspunt om gelukkig te zijn en waarde die je deelt is betaalbaarder en uiteindelijk ook duurzamer.

Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Iedereen met een boot kan zich aanmelden bij Sailum en iedereen die eens op een andere plek wil varen kan kiezen uit een groeiend aanbod van schepen. Dat kan betaald als je een boot (ver)huurt of onbetaald als je je boot uitruilt (swapt)  met een andere bootbezitter. Sailum brengt zo zeilers en bootbezitters bij elkaar en misschien verandert dat nog eens de manier hoe we kijken naar het gebruik van onze boten.

Reacties

Reacties