Nederlandse zeilers over de toekomst van de America’s Cup

25/06/2017 - Bermuda (BDA) - 35th America's Cup 2017 - 35th America's Cup Match Presented by Louis Vuitton, Day 5 - Emirates Team New Zealand Prize Giving
@ Sander van der Borch

In totaal hebben vijf Nederlandse zeilers ooit de America’s Cup gewonnen, Carlo Huisman van Emirates Team New Zealand is de laatste. Carlo is ondertussen ingelijfd bij Team Brunel, het tweede Nederlandse team dat meedoet aan de Volvo Ocean Race die op 22 oktober start. Dat wordt weinig vakantie voor hem ;-(.
Ondertussen is de strijd begonnen over de toekomst van de America’s Cup. Wie worden de uitdagers en hoe gaan de boten de er uit zien. Er was veel kritiek van de Nieuw Zeelanders op de gestandaardiseerde multihulls. Zouden ze het lef hebben om weer terug te gaan naar monohulls? Hieronder een reactie van de Nederlandse zeilers die eerder de America’s Cup hebben gewonnen over de toekomst van de foilende cats.

 

© María Muiña I Sailingshots.es. SAIL RACING PALMAVELA 2017.
@María Muiña

Peter van Niekerk

(Alinghi 2003, Alinghi 2007)

Je hebt nog de tijd meegemaakt dat de AC werd gezeild in monohulls. Wat heeft je voorkeur monohull of multihul?
Ik ben een beetje conservatief wat dat betreft. Geef mij maar een America’s Cup met modernere monohulls. Na 2007 ben ik nog 2 jaar bij Alinghi betrokken geweest. Tot de maand waarbij de grote catamaran te water ging. We hebben in de tijd veel op multihulls gevaren. Wat me daarbij is bijgebleven is het voorover omslaan met een 60 voet trimaran. Dat hoop ik echt nooit meer mee te maken.

 

30/06/2007-Valencia (Spain)- 32nd America's Cup - Final Match - Day 6 - Alinghi vs Emirates Team New Zealand - ***30/06/2007-Valencia (Spain)- 32nd America's Cup - Final Match - Day 6 - Alinghi vs Emirates Team New Zealand
@Gilles Martin-Raget

Pieter van Nieuwenhuijzen

(Alinghi 2003, Alinghi 2007)

Wat vind je van de overgang naar multihulls? En hoe heeft het foilen de sport veranderd?
Ik heb de overgang meegemaakt en het is mooi dat iedereen gaat vliegen. Maar of het goed is voor de America’s Cup? Dat weten we over een paar jaar.
Het is een ander spelletje geworden. Niet makkelijker, maar je hoeft wel minder van zeilen te weten dan vroeger.

 

14/02/2010 - Valencia (ESP) - 33rd America's Cup - BMW ORACLE Racing - Race 2 - Dirk De Ridder***14/02/2010 - Valencia (ESP) - 33rd America's Cup - BMW ORACLE Racing - Race 2 - Dirk De Ridder
@Gilles Martin-Raget

Dirk de Ridder

(BMW Oracle 2010, Oracle Team USA 2013)

Wat vind je van de ontwikkelingen in de America’s Cup?

“Met de foilende one-design 50-voet catamarans is het zeilen simpeler geworden. Voor zeilers niet interessanter, wel hoe het in beeld wordt gebracht. Maar ze hebben geen gennakers meer en uiteindelijk zijn er maar twee zeilers aan boord. Ik weet niet of dat zo goed is voor de sport.”

 

11/02/2010 - Valencia (ESP) - 33rd America's Cup - BMW ORACLE Racing - Day off 2***11/02/2010 - Valencia (ESP) - 33rd America's Cup - BMW ORACLE Racing - Day off 2
@Gilles Martin-Raget

Simeon Tienpont

(BMW Oracle 2010, Oracle Team USA 2013)

Wat vind je van de overgang naar een eenheidsklasse multihulls?
Jammer; zeilen is net als autosport een materiele sport. Innovatie en techniek is onderdeel van de sport en van een goede zeiler.

 

 

ETNZ-60052
@Hamish Hooper

Carlo Huisman

(Emirates Team New Zealand 2017)

Het foilen geeft wel een kick, maar daar wen je heel snel aan. We zijn nu op het punt dat wanneer je onder de 30 knopen bootsnelheid vaart, het sloom aanvoelt, dan wil je meer power.

Welke tips kan je beginnen zeilers geven als zij de America’s Cup willen varen?

Maak gebruik van je kwaliteiten en ga ervoor. Er is zeker ruimte voor meer Nederlanders in de Cup dus blijf je van circuit naar circuit werken en hoop dat wij de Cup winnen anders blijft het maar 6 zeilers per boot en dat vergroot je kansen niet echt. (dit zei Carlo vlak voor het winnen van de Cup, hoe het team er nu over denkt hopen we snel te horen, red.).

Reacties

Reacties