Een droom die werkelijkheid is geworden

10 hele fantastisch mooie, gave te gekke onvergetelijke minuten die ze zeker nooit meer in hun leven gaan vergeten

Close up teams

Mae, Fay, Rex, Quint van het Nederlandse Hobie Wave team hebben vorige week -zaterdag 24 juni- gevaren tussen de 5de en de 6de race van de America’s Cup Match op Bermuda

Woensdag 21 juni Na het ontbijt bij het Messina House, waar de teams met hun chaperons sliepen, vertrokken ze naar het jeugdhonk van Endeavour. Dat heeft ’n waanzinnig uitzicht over the Great Sound: de baai waar de America’s Cup plaatsvond. De kinderen kregen eerst instructie over de boten en mochten daarna het water op. Samen met de andere teams trainden ze op de Hobie Waves.

In de middag stond een tocht met de prachtige driemaster van Endeavour op het programma. Hoogtepunt was een Flyby van team Oracle!


raceDonderdag 22 juni

Start van de wedstrijden. Er werden 7 races gevaren. Rex en Quint hadden zich de Hobie Wave snel eigen gemaakt. Ze eindigden na de eerste dag op een 5de plaats overall.

Het Dutch girls team had steeds een goede start, maar kreeg helaas niet genoeg snelheid in de boot.
Ze hadden zelfs de rollen op de boot omgedraaid, om een betere gewichtsverdeling te krijgen. De meiden zijn vooral goed in veel lol maken op het water. Ze hebben schildpadden gespot en kregen een aanmoediging van Sir Russell Coutts vanaf de coachboot van Oracle USA, die even achter Fay en Mae kwam varen.

In het eindklassement hebben zij hun vijfde plaatst weten te behouden

Rex & QuintVrijdag 23 juni Dit was de tweede en laatste wedstrijddag, met 5 wedstrijden. De baan was neergelegd op het wedstrijdwater voor de America’s Cup Village.

Tactisch hebben Rex en Quint goed gezeild en zelfs een race geheel hun eigen koers bepaald! Ze kwamen als derde over de finish. In het eindklassement hebben zij hun vijfde plaatst weten te behouden. Voor Fay en Mae bleef het worstelen met de bootsnelheid. De starts waren weer goed. Ze zaten steeds voorin in het wedstrijdveld bij de start. Helaas is het niet gelukt om meer snelheid uit de boot te halen en hun startplek vast te houden. Uiteindelijk eindigden Fay en Mae op plaats 12, maar op de 1ste plaats voor wat betreft lol aan boord! Echte Hobie babes!

Het was een enorme zeilervaring voor beide teams. Ze hebben veel geleerd in het sterke internationale veld. De ontlading bij alle teams was groot, nadat de laatste wedstrijd was gevaren. Bemanningen werden gewisseld en het was tijd voor gekkigheid. De Dutch moesten natuurlijk de boot omgooien en glijbaantje spelen. It’s all about fun!

Rex en Quint eindigde op plaats 4 en Fay en Mae op plaats 9.  10 minutes of fame.

Zaterdag 24 juni: de meest enerverende dag. De dag dat ze tijdens halftime van de finalewedstrijden zouden varen voor de grote tribune met publiek.

De teams waren al vroeg op het water, omdat het heel erg druk zou worden met bezoekers. Ze zijn met de Hobie Waves naar een klein strandje gegaan, dichtbij de finishline van het veld. Vervolgens voeren ze samen met de ribs naar het grote podium waar de Endeavour teams werden voorgesteld aan het publiek.  Daarna was het wachten op de eerste race van team USA tegen de Kiwi’s. Zodra zíj over de finish waren, haastten de Endeavour teams zich meteen naar de start voor hun “exhibition race”.

Dutch Teams Hobie WavesDat was wel even spannend! Varen voor duizenden mensen op de tribune en dan ook nog voor alle mensen thuis die de halftime-show live op tv konden bekijken. In Nederland kon je de AC finale races en de halftime-show live volgen op Fox Sport 1 met Nederlandse verslaggeving van Christian Scheen. Hij haalde in zijn commentaar diverse malen de Nederlandse teams aan, wat voor de familie en vrienden thuis in Nederland achter de buis natuurlijk wel heel speciaal was.

Voor de kids leek het even alsof zij -samen met alle kinderen van Endeavour- de helden van de America’s Cup waren. Het publiek was super enthousiast: alsof ze het WK voetbal hadden gewonnen! Rex en Quint eindigde op plaats 4 en Fay en Mae op plaats 9.  10 minutes of fame.  Maar wel 10 hele fantastisch mooie, gave te gekke onvergetelijke minuten. Die zullen  ze zeker nooit meer in hun leven vergeten.

De dag eindigde met een concert van Ne-Yo op de mainstage in het AC Village.  Hier hadden de Endeavour teams ’s middags zelf nog gestaan. Na deze spannende dag hebben ze weer heerlijk geslapen met al hun nieuwe Endeavour vrienden en vriendinnen. Samen in een grote kring met veldbedden, onder een “sky full of stars”. Dromen over de droom die voor hen werkelijkheid is geworden.

Via Dirk de Ridder konden we een kijkje nemen op de J-Class Hanuman

 

Zondag 25 juni: spectator day, met veel geplande bezoekjes Om half 10 nam het team de ferry naar Hamilton, de hoofdstad van Bermuda. Daar lagen maar liefst 7 J-Class boten uit de J-Class regatta naast elkaar, waaronder de Hanuman. Via zeiler Dirk de Ridder  hebben ze een kijkje kunnen nemen op de boot. Ze zijn ontvangen door Greg, de captain van de Hanuman.

Daarna óp naar mevrouw Marijke Peterich. De Nederlandse consul voor Bermuda, waar trainer Guus en Ton, de vader van Mae, de hele week mochten logeren.
De eerste AC race hebben de teams vanaf het dak van haar huis gevolgd.  Mevrouw Peterich ontving een aantal Nederlandse cadeautjes van haar Nederlandse gasten.  Waaronder een Nederlandse vlag. Dat bleek een schot in de roos. Je zou denken dat ze er wel 10 gestreken in de kast heeft liggen, maar dat bleek niet zo te zijn. Ze had die van haar een keer uitgeleend en nooit meer teruggezien.

Vervolgens zijn ze snel doorgegaan naar de AC village om daar de laatste AC wedstrijd van die dag live te zien. Wederom een prachtige overtuigende overwinning voor de Kiwi’s. Om het feest compleet te maken, hebben de teams nog een meet & greet gehad met Carlo Huisman! Hij gaf tekst en uitleg over de boten en hoe hij bij de team NZL verzeild is geraakt.

Deze geweldige reis hebben Mae, Fay, Rex en Quint afgesloten met een cooling down in Horse Shoe Bay en een laatste nacht onder sterren van Bermuda.

Monique Caminada-Kolkman

Teams met Carlo Huisman

Reacties

Reacties