Nederlanders zorgen voor vuurwerk bij WK M32

Het M32 team van Pieter Jan Postma heeft beslag weten te leggen op de zesde plaats van het Wereld Kampioenschap in deze catamaran klasse
KlaasWiersmaIMGL6899-2
Op de eerste wedstrijddag zorgden de Nederlandse zeilers voor vuurwerk met een zeer indrukwekkende serie (2,2,1 en 3). Resultaat na Day 1: gedeeld eerste in het klassement. Pieter Jan: ”Die uitslagen waren fantastisch. Het klinkt vreemd maar we waren niet tevreden. De onderlinge samenwerking aan boord was nog lang niet wat het zou moeten zijn.”
Later in het evenementen blijkt dat het realisme van de stuurman niet onterecht is. Het lukt de zeilers nier meer om in de top vijf te finishen en Sailing Team NL zelfs een keer als laatste over de finish.
Met die verschillende achtergronden kunnen we een een onverslaanbaar team neerzetten
Pieter Jan: “Ons team bestaat uit vijf absolute specialisten. We hebben twee van de beste catamaran-zeilers aan boord, grote boten specialisten en ik kom zelf bijvoorbeeld uit de Olympische Finn klasse. Met die verschillende achtergronden kunnen we een een onverslaanbaar team neerzetten. Maar dat gaat niet vanzelf. Als team zijn we enorm aan het groeien en ontwikkelen. Vorige week was hier ook een matchrace evenement, toen werden we vierde. Matchracen gaat zo snel, dan werken we allemaal intuïtief en zijn we erg sterk. Dit zijn langere wedstrijden waarbij het meer aankomt op samenwerken aan boord.”
Ondanks de mindere resultaten aan het eind van het WK eindigt het team op de zesde plaats in de eindlijst. Het niveau in de M32 is ontzettend hoog. Veel van de zeilers zijn professionals met een Olympische achtergrond. Teams werken met hoge budgetten of kunnen ’onbeperkt’ uitgeven. In zo’n veld wordt elk foutje direct afgestraft. Ook andere teams moeten slechte scores incasseren.

 

Reachend naar de eerste boei

De jonge M32-klasse, die wordt ingezet voor alle evenementen van de World Match Racing Tour, kende nog geen eerder Wereld Kampioenschap. In het Zweedse Marstrand kwamen vijftien teams uit met eigen boten, zonder te matchracen.
Gerwin Jansen, genuatrimmer van Sailing Team NL: “Er was nog niet eerder met vijftien boten tegelijk gestart. Deze boten springen zo hard aan en zijn met de ’racks’ (hangrekken, red.) bijna even breed als lang. De start is zo uitgezet dat de boten reachend naar de eerste boei varen. Niemand wist hoe het zou gaan als alle boten met snelheden van boven de twintig knopen tegelijk op die ene boei af zouden stormen.” Er deden zich weinig ongelukken voor en ook in het korte eerste rak naar de reach-mark zorgden snelheidsverschillen ervoor dat niet alle boten tegelijk aan kwamen.
Sailing Team NL bereidt zich nu voor op het WMRT-event in Sint Petersburg en zeilt later dit seizoen nog in Chicago, de finale is in China.
(foto’s en tekst)
KlaasWiersmaKWM14000
KlaasWiersmaKWM13957

Reacties

Reacties