Doe mij maar een chocomel….

img_3185

De afgelopen weken hebben we een paar keer heel lekker herfstweer, zelfs een beetje nazomer weer gehad. Heerlijk om nog even het water op te gaan… Ik wil het daarom in deze column met jullie hebben over ONDERKOELING.

Onderkoeling treedt snel op als je je in het water bevindt maar kan zeker ook tijdens andere buitensport activiteiten zoals vissen, surfen en zeilen! Hoe snel je afkoelt hangt o.a. af van de omgevingstemperatuur en de windsnelheid. Bijvoorbeeld als je natte kleding draagt – en je bent aan land of op de boot – dan koel je 20x sneller af dan dat je droge kleding aan hebt.

Qua kleding kun je je het beste beschermen door thermo-ondergoed te dragen, een overlevingspak en of (ja daar is hij weer) een reddingsvest. Zorg ook dat kleding – en dat klinkt misschien gek- goed ventileert. Want transpiratie (=vocht) koelt het lichaam ook snel af. Wanneer je zelf te water bent geraakt, kun je het beste je schoenen / laarzen uitdoen.
Deze zijn zwaar en maken het voor de hulpverleners makkelijker om je uit het water te halen.

Zorg dat kleding goed ventileert want transpiratie koelt het lichaam ook snel af

Onze normale lichaamstemperatuur is ongeveer 37°C. Onder de 35°C spreken we van onderkoeling. Ons lichaam is een heel tof apparaat. Het wil de temperatuur zelf herstellen, door de bloedvaatjes samen te knijpen, zodat er geen warmte verloren raakt. Daardoor zien we er in eerste instantie bleek uit, rillen, hebben een snellere hartslag en ademhaling.
Als dat niet helpt, gaan we trager reageren; raken gedesoriënteerd. Op het moment dat je een persoon aantreft die niet meer rilt, een zwakke pols en onregelmatige ademhaling heeft spreken we van ernstige onderkoeling! En bij een lichaamstemperatuur onder de 30°C kunnen er hartritme stoornissen optreden…

Wat kun je doen?
Verplaats een onderkoeld slachtoffer altijd horizontaal en behandel het heel voorzichtig ivm de kans op hartritmestoornissen. Alle slachtoffers met stoornissen in het bewustzijn zijn een reden om de hulpdiensten in te schakelen.

Bij een slachtoffer dat nog bij bewustzijn is:
– Trek natte kleding uit.
– Bescherm tegen wind en regen door naar binnen te gaan.
– Geef warme dranken, chocomel, thee met suiker of soep.
– Het slachtoffer mag onder de douche, mits je hem laat zitten en niet alleen laat ivm de kans op flauwvallen als de bloedvaatjes zich weer verwijden door de warmte van het water.

Als je niet de mogelijkheid hebt om naar binnen te gaan:
– Verwijder natte kleding.
– Pak het slachtoffer in. Het liefst de lichaamsdelen apart van elkaar, dus armen, benen en romp apart van elkaar. Vergeet hierbij het hoofd niet. We verliezen 50% van de warmte via ons hoofd. Gebruik voor het inpakken fleece-dekens, isolatiedekens, jassen of desnoods vuilniszakken.

Bij een slachtoffer dat buiten bewustzijn is:
Er is dus nog wel ademhaling maar hij reageert niet op aanspreken.
– Laat kleding aan, ook al is het nat. Het uitkleden kan voor hartritmestoornissen zorgen!
– Pak het slachtoffer in zoals hierboven beschreven staat.
– Geef geen eten / drinken.
– Een ernstig onderkoeld slachtoffer heeft soms nog een hele zwakke hartslag. Hij ziet er dan wel “dood” uit maar hoeft dat niet te zijn.
– Dus bij geen bewustzijn en geen ademhaling start je de Reanimatie.
30 x de borstkas indrukken in een tempo van 100 tot 120 keer per minuut en daarna 2 beademingen geven…

 

Tessa Zijlstra

Reacties

Reacties