Duurzaam bemannen op de Ya

ya
Foto laurens Morel

Duurzaam Jacht ‘Ya’ is het eerste zeiljacht dat vanaf september 2016 rond de wereld vaart zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Dus geen gas, geen diesel, geen benzine. Wel zonnepanelen en windenergie. Anja Millenaar stapte op in Noord Spanje

En daar sta je dan, op de luchthaven van Santiago de Compostela. Een plaats waar duizenden pelgrims ieder jaar hun heil vinden, maar dat gedoe is niet aan mij besteed. Een zeiltocht moest het gaan worden, net als ieder jaar een week of 6/7 en dit keer zou ik meevaren met Peter Hoefnagels van ‘duurzaam jacht’. Nu ben ik niet van het duurzame soort en van groene energie heb ik al helemaal geen kaas gegeten, maar afijn, gewoon doen is mijn motto en ik houd nu eenmaal van een beetje avontuur. Peter is een uitstekende schipper, heb ik mij laten vertellen, dus het zal ook dit jaar wel weer  goed komen.

Gewoon doen is mijn motto en ik houd nu eenmaal van een beetje avontuur, dus het zal ook dit jaar wel weer  goed komen

De Ya is 11 september vertrokken uit Medemblik om energieneutraal de wereld rond te zeilen en inmiddels ligt zij in Muros, een uurtje rijden vanuit Santiago. Ze blinkt mij tegemoet  en ik voel mij dan ook direct welkom aan boord.
Wèl een heel ander schip dan dat ik gewend ben. Normaal vaar ik op een Contest 42cs van Antonio Hammerstein, meestal met 6 bemanningsleden, elektrische lieren, chef kok aan boord, dus een makkie vergeleken bij wat ik hier tegenkom.
Ik word dan ook een beetje onrustig na de eerste rondleiding van een dolenthousiaste Peter. Ik zie in mijn ooghoeken toch al gauw 4 zeilen staan en raak redelijk in paniek bij het zien van een wirwar aan lijnen, katrollen en ander tuig waarvan ik het bestaan niet wist. Maar ook een inductiekookplaat, vriezer, magnetron, waterkoker en gewone stopcontacten. Niet om het een of ander, maar reuze makkelijk voor alle attributen die een mens zoals ik in haar bagage meesjouwt.
De toilet is wel even een dingetje: gewoon je behoefte doen en deksel erop. De vloeibare bestanddelen worden weggefilterd en de rest 1x per week leeggeschept….Toch redelijk geniaal dat alle vrijgekomen  geuren worden afgevoerd, en verder maar niet omkijken voordat de deksel erop gaat, denk ik maar. Verdere details laat ik achterwege, maar het zit lekker in ieder geval.

Perioden met windstilten wisselden zich af met vlagen van 30 knopen

We zijn vrijwel meteen vertrokken richting Baiona, waar we 48 uur later aankomen. Prima jachthaven en na een dag verwaaid te hebben gelegen, koers gezet naar Lissabon. We varen met 3 man, dus 4 uur op 8 uur af, is prima te doen. Beetje spannend, dat wel. Perioden met windstilten wisselden zich af met vlagen van 30 knopen en eerlijk is eerlijk, mijn eerste overstag manoeuvre in de nacht was toch een beetje spannend.
Alles staat anders op dit schip, maar gelukkig is Peter altijd direct aanspreekbaar als ik het even niet meer zeker weet. Veel scheepvaart, stroming en al die lijnen…. en dan heb ik het nog helemaal niet over die windvaan die ook niet altijd doe wat ik wil.
Op dit traject overigens wel de gennaker aan flarden gevaren, en ook de kluiver met val en attributen lagen plotseling naast de boot, dus helemaal ongeschonden kwamen we niet uit de strijd. Ik was stiekem wel blij overigens dat het niet tijdens mijn wacht gebeurde. Toch een beetje een slechte binnenkomer nietwaar? Heerlijk dus om na 100 uur in Lissabon aan te komen, prachtige stad, ook vanaf het water, en duurzaam of niet, die eerste douche… ik bleef erin.
Nu nog heel even in Cascais: de zeilmaker maakt overuren voor ons, want we willen vanavond nog koers zetten richting Lagos.
Een relatief kort tripje van 2 dagen, waarna de reis wordt voortgezet naar Madeira en de Canarische eilanden. Dan varen we met 2 man,  dus nog even nadenken over het meest comfortabele wachtsysteem. Het lijkt allemaal zo simpel voor de heren, maar er zijn toch serieuze zaken zoals hoe het nu met die dag- en die nachtcrème moet.
Tot op heden heb ik eigenlijk nog niets gemist op dit duurzame bootje, op het ankerbiertje na dan.
Wij van YSY (Yachtclub Seaport IJmuiden) zijn wel van het Bourgondische soort , maar ook dat krijg ik er nog wel in op de YA.

 

Anja Millenaar

foto-2

Reacties

Reacties