Ongewilde buren

voordek

Vertrekker Mark Schaart blogt op Zeilhelden over zijn voorbereidingen.

Om al mijn marktplaats stuurautomaten te testen en een watersportwinkel aan te doen, besloot ik weer eens een tripje te maken naar de ankerbaai van Enkhuizen. Eenmaal in de baai staat er weinig wind, perfect om mijn crew een lesje ankeren te geven. We doen wat pogingen en als het naar mijn zin is trekken we het anker diep in de grond door hem even stevig in zijn achteruit te zetten. We maken de ankerhandelingen af, doen nog een kaartspelletje en druipen af naar onze slaapvertrekken.

Het is in middels een uurtje of drie/vier s’nachts en de wind is aangesterkt. We worden gewekt door een harde doffe knal. BOFFF!!! de boot schudt. Verschrokken word ik aangekeken en roep alarm. Eenmaal boven aangekomen zie ik dat er een zeilboot van een meter of dertien langszij is gekomen. De opvarenden zijn echter ver te zoeken hun anker is losgeschoten en in de knoop met ons anker. Enigszins opgelucht dat we niet op de kant zitten begin ik er een stootwil tussen te frommelen en bedenk mezelf hoe dat nu weer goed moet gaan komen.

hun anker is losgeschoten en in de knoop met ons anker

Er brand inmiddels licht in onze nieuwe aanwinst. Wij knallen de zalinglichten aan (4x een verstraler van een auto) en komen met zaklampen op de proppen. Nu het licht eenmaal schijnt zien we dat de schade relatief beperkt is. De opvarenden van het andere schip (een wat oudere en een jong knaapje) zijn inmiddels ook bovendek. Communiceren ging echter niet zo vreselijk makkelijk aangezien er een wazige vorm van dengels uit kwam (Nederlands/Duits/Engels). Na een tijdje zijn we er uit: het schip moet voor langs. Duwend en wrikkend gaat het schip langs de boegspriet waarbij beide partijen schade oplopen. Het schip ligt inmiddels dan ook dwars op de wind, maar we slagen er in de ankers los te krijgen .

Hakken billen vertrekken onze nieuwe buren en verdagen in de donkere nacht, niet heel netjes. Maar kon het enigszins begrijpen aangezien de omstandigheden. Was namelijk een koude nacht en iedereen was schaars gekleed en geschrokken. De schade aan mijn boegspriet nam ik maar voorlief en ik ga terug mijn bed in. Morgen weer een dag !

Mark a/b Windharp

Reacties

Reacties