Kaarten of Plotter? Ophouden nu!

Ouwetroep

(Omdat de tekst niet meer terug te vinden is op internet, wordt deze column van Rene Tiemessen op veler verzoek geplaatst)

Iedere keer duikt weer ergens de discussie op over het gebruik van papieren kaart of een plotter.

In de ruim 10 jaar dat ik met mijn geliefde de wereld heb bevaren en gewoond aan boord hebben we nooit anders dan elektronische kaarten gebruikt. In het begin nog een beetje wakkelig maar al snel zeer betrouwbaar en veel veiliger dan het plotten van je positie op een kaart. Gewoon je schip kunnen zien als een stip op je kaart dus en je verder vooral op de omgeving om je heen kunnen concentreren. Jaja, eenvoudiger kan het niet. Net zoals iedere TomTom van een paar tientjes je vlekkeloos op de Granietenhof 22 of God weet welke plaats dan ook aflevert. Voor de deur wel te verstaan. Iedere Handheld, Tablet of zelfs maar GPS of mijn horloge heeft tegenwoordig een heel betrouwbaar systeem en het werkt echt. Altijd.

En toch blijkt er een verstokt Gilde van Kaart fetisjisten en Sextant Optimisten forums en wie het maar horen wil bestoken met hun wijsheid die de tand der tijds niet meer kan weerstaan. Het is over. Geef het maar toe. Eerst je positie zien uit te vinden, vervolgens met je op een potlood op je briefje geschreven positie (vaak in het donker)de kaart opzoeken en intekenen en oh… K.., cijfertje verkeerd en voor je het weet zit je in diep, diepe problemen. En dan volgen de argumenten. ‘Ja, maar wat nou als de stroom uitvalt en wat nou als je plotter stuk is….?’

‘Damesch’ en ‘Heeren’ van de Kaartclub: De stroom valt met batterijen in overvloed, een motor, een genearator, windmolen en zonnepanelen niet meer uit. En nee, er zijn wel 4 GPS’en aan boord, op mijn Iphone, mijn IPad, de plotter, van het schip zelf en ook nog wel eentje op mijn PC. Voordat dat allemaal stuk is heb ik echt een kuup problemen waar ik ziek van wordt en is mijn positie niet meer zo relevant. Wel of misschien het reddingvlot nog werkt (waar ik dan ook weer een GPS met kaartje in heb zitten).

Dus voor iedereen die navigeert op elektronische kaarten, laat je niks wijsmaken. Je komt er de hele wereld mee door. Voor iedereen die nog de keuze moet maken, idem dito.

En voor de verstokte Kaartprutsers onder ons…. We meten de snelheid van de boot niet meer door een touw met knopen door de hand te laten lopen, we hebben geen peilstok of lood meer om de diepte te meten, we kijken inmiddels kleuren televisie en we varen met een elektronische kaart. Echt, de hele wereld door.

En als, en ik zeg áls je dan voor de gein, of een leuke foto voor je vrienden nog met een passer de route wil bepalen, ga gerust je gang. Maar knoop er geen waarde meer aan laat het geen wet van Mede en Perzen meer zijn. Het is over en uit en nog onveiliger ook. Wen er maar aan.

Rene Tiemessen

Reacties

Reacties