Verdienen op reis Josh & Hope

Wereldzeilen? Geld is geen bezwaar

 “Vertrekken” Met een eigen zeiljacht op wereldreis. Veel zeilers  praten er over, maar weinig gooien de trossen ook los.  Veelgehoorde bewaren gaan over geld: “Natuurlijk lijkt het heerlijk om op wereldreis te gaan. De horizon achterna, zwemmen met walvissen en barbecues op een Caribisch strand.  Wie wil dat niet? Maar ik kan het niet betalen en ik moet werken. Het zit er niet in …”

Antigua classics 2  Walvis Tonga  

Vijf jaar wereldzeilen

Maar klopt dat wel ? Ik vertrok zelf met mijn 34 voet Hope en ben sinds vijf jaar op reis. Ik kreeg al snel Katia aan boord en we leven echt prima. We gaan dagelijks uit eten, huren regelmatig een auto en ik vlieg gemiddeld twee keer per jaar naar huis. We krijgen dan ook regelmatig vragen en mailtjes “Maar, hoe doen jullie dat? Heb je soms een rijke vader? Moeten jullie niet werken?”

Wat kost wereldzeilen?

De kosten van wereldzeilen verschillen. Het laagste reisbudget dat ik ken was 450 per maand van een Franse solozeiler in een stalen 30 voeter. Hij had geen toilet, geen elektra en alles was simpel.  Een bevriende Britse pensionado redde zich met 750 per maand in zijn 24 voeter. Ikzelf rekende met 1000 per maand maar gaf ruim € 2000 per maand uit. Ik ken ook zeilers die 4000 en meer per maand besteden.

 Raja Ampat small (14 of 15)

Comfort kost geld

De basiskosten zoals verzekeringen, eten voor twee, brandstof en eenvoudig bootonderhoud liggen met een goed onderhouden 35 voeter beneden 1000 per maand. Wat wisselt is vooral comfort gerelateerd. Ga je vaak uit eten? Hoe goed onderhoud je de boot? Kies je voor satelliet e-mail? En hoe vaak vlieg je? Ik was een comfortabel leven gewend en verbraste binnen zes maanden tweederde van mijn geld;  lekker eten, vluchten naar vrienden en familie, uitstapjes en feestjes. Het ging snel en dat leerde mij een waardevolle les…

“Wereldzeilen is niet hetzelfde als met pensioen gaan”

Voor vertrek zag ik wereldzeilen als met pensioen gaan. Ik wilde van afvaart tot terugkomst elke euro verdiend hebben.  Met excel begrotingen probeerde ik zoals veel zeilers vat te krijgen op de kosten. Maar tenzij je echt met pensioen gaat, is wereldzeilen niet hetzelfde. Je kunt nog gewoon werken in het buitenland en geld verdienen. En zo maak je bovendien vrienden en doe je interessante ervaringen op.

Financiële voordelen van wereldzeilen

Verder heb je drie financiële voordelen te opzichte van wonen in Nederland:
In de eerste plaats ben je mobiel. Je hijst de zeilen en je emigreert met huisraad en al. Zo kun je naar economische hotspots varen om snel goed te verdienen. In de tweede plaats heb je lage vaste lasten en dus heb je meer spaarcapaciteit dan in Nederland. En in de derde plaats leef je vaak in goedkopere landen waar de lage kosten van eten, vervoer en vermaak je spaarcapaciteit verder  verhogen.

Afrika 2  Dolfijnen op reis  Antigua classics

 Verdienen op reis

Goed, maar hoe verdien je  dan op reis? Wel, het is iets dat je zeker kunt leren maar niet per se eenvoudig is. Je moet wel voorbereid zijn en ik kan niet een antwoord geven -zo van ga werken op superjachten- en alles komt goed. Ons reisbudget is circa  2700 per maand (inclusief alle kosten, vluchten, bootonderhoud enz.) en hoe goed werk op een superjacht ook verdient, een jaar reisbudget hark je niet zo maar even bij elkaar. Enkele voorbeelden van hoe we het doen. We verdienen online met media, advertenties op de blog en vlog, met “passief inkomen”  via onze diverse websites en als marketing adviseur.  Voor Nederlandse inkomsten doen we belastingaangifte in Nederland. We verdienen verder in het buitenland. Bijvoorbeeld met werk in toerisme.  Als manager, secretaresse of als marketing executive. En ook op het water valt te verdienen Met werk op superjachten, deliveries, regatta’s. En zo verder… Maar hoewel veel mensen wel weten dat Katia en ik op superjachten werken, vormde het slechts 7% van ons reisbudget.

Hoog renderend werk en moderne technologie

Belangrijk is dat je goed verdient. Zo kun je vooral blijven zeilen en reizen. Voor 50 per dag achter de bar staan werkt niet, dan is je spaarcapaciteit te klein. Los van hoog renderend werk is het belangrijk om wat vaste inkomsten te hebben, ook al zijn die maar klein. Want hoog renderend werk is er maar op sommige plekken (economische hotspots). Vaste inkomsten zijn belangrijk om pieken en dalen te nivelleren. Moderne technologie heeft wat dat betreft  enorm veel mogelijkheden geopend voor reizigers. En dat gaat verder dan internet. Denk aan laptops, tablets, drones, GO-PRO camera’s en pocket camera’ met een grote sensor. Dit soort zaken helpen ons geld verdienen. Garanties op werk zijn er niet, evenmin als in Nederland. En het vergt zeker vaardigheid om op reis te verdienen. Maar het kan prima, en, door het kundig aan te pakken, kun je ook met weinig spaargeld, vijf jaar of misschien wel langer op reis. Zo lang je wilt. Waar je maar wilt.

In antwoord op de vele e-mails die we hierover krijgen, ontwikkelden we de training “Verdien op reis”. We vliegen binnenkort naar Nederland en geven de training op 18 juni in Lelystad.

Voor de lezers van Zeilhelden is er een korting van 10% op de workshops en lezingen van Joshua. Interesse? Bestel hier je tickets en voer als kortingscode “Zeilhelden” in!

Joshua

 

Reacties

Reacties