Marga Zeilt: Dobberende cruiseschepen op zee

cruiseschepen

Iedereen die wel eens een nacht op zee heeft gezeild, kent ze wel. Grote drijvende verlichte flatgebouwen, die meestal aardig vaart maken. Het zijn cruiseschepen op weg van de ene naar de andere havenplaats. Overdag liggen de cruiseschepen in de haven en is er voor de opvarenden vertier aan land. Elke keer in een andere plaats. ’s Avonds en ’s nachts is er vertier aan boord. Dat heb ik me tenminste laten vertellen.

Afgelopen zomer zeilde ik mee in de ARC Baltic 2015. In de Baltische zee varen veel cruiseschepen. Op weg naar Sint Petersburg passeerden in tegengestelde richting aan het einde van de middag vijf cruiseschepen in de smalle vaargeul. Op weg naar Tallinn of Helsinki. Elke keer weer bijzonder om zulke grote schepen vlak langs te zien varen. We konden ze bijna aanraken. Aan boord raakten we aan de praat over cruiseschepen.

Ik vertelde over een cruiseschip in de Middellandse Zee dat maar stil leek te liggen. Ik was bezig met een oversteek van 180 nm. Een dag, een nacht en een ochtend varen. Veel scheepvaart is er op zo’n oversteek niet. ’s Nachts zijn de lichten van schepen, boeien en vuurtorens van ver te zien. Op een gegeven moment was in de verte een groot verlicht schip te zien. Ik probeerde te ontdekken waar het schip naar toe ging. Maar het leek nergens naar toe te gaan. Het bleef steeds maar op dezelfde plaats. Op een gegeven moment was het schip niet meer in zicht. Wat later werd het licht en vergat ik het gebeuren.

De schipper van de boot waar ik in de Baltic op mee zeilde, had diverse malen in het Caribisch gebied gevaren. Hij wist te vertellen dat cruiseschepen daar regelmatig rond dobberen. Hij riep ze soms op via de marifoon om te vragen wat hun bedoeling was. Het blijkt dat de cruiseschepen tegen de avond uitvaren zodat de gasten aan boord kunnen dineren. Daarna zijn er nog allerlei activiteiten aan boord en leggen ze de volgende ochtend pas in de volgende haven aan. De afstanden tussen de havens zijn vaak niet al te groot. De cruiseschepen kunnen aardig vaart maken. Als ze willen overbruggen ze de te varen afstand in een paar uur. Wat de rest van de nacht te doen? Precies, een beetje rond dobberen.

En zo kan het gebeuren dat je een hele donkere nacht op zee naar een drijvend verlicht flatgebouw zit te kijken. En je afvraagt wat het is? Waarom het niet beweegt?

Ik heb nog nooit op een groot cruiseschip gevaren. Ik kijk er altijd wel met bewondering naar. En vraag me af hoe het zou zijn op zo’n boot? Mij lijkt het niks. Ik zit liever op een zeilboot te genieten van de stilte en de sterren.

Marga van Rijssel

Reacties

Reacties