Mediacode en privacy…

5-9-2014 Draak (3)

We kennen het allemaal wel… je hebt het schip aangemeerd op een mooi plekje en wilt van de rust genieten, maar plotseling staat er weer iemand op de kade die zo nodig je aandacht moet hebben. Soms is het leuk, maar vaak is het niet het moment en uit beleefdheid ga je toch het gesprek aan. Het overkomt je nog vaker als je een beetje uit de toon valt doordat je bijvoorbeeld een bijzonder schip hebt. Wij hangen om die reden een bordje aan het railingwerk van de Meander V met de gegevens van het schip. Daarmee is de meest gestelde vraag – vaak gesteld door onze Oosterburen – van; “wieviel PS haben Sie da dr’in?” al beantwoord…

Stel dat je nu niet alleen een bekend schip hebt, maar zelf ook een bekende Nederlander bent? Stel dat je lid bent van het Koninklijk huis en je rust zoekt op het water?

Onze Koning met zijn gezin en onze Prinses Beatrix zijn enthousiaste watersporters. Ze gebruiken hun schepen vaak en genieten van de rust en vrijheid die er op het water nog is. Daar is nog de ruimte om even privé te genieten van de zo heerlijk ontspannende watersporthobby. Alhoewel privé? Er is altijd beveiliging bij en de enorme politieboot volgt het gezelschap op de voet om ze te beschermen tegen paparazzi en eventueel kwaadwillenden. Het kleine beetje privé wat de familie aan boord heeft, moeten we dan ook met z’n allen respecteren.

Enige tijd terug had ik een mooi ligplaatsje incognito voor de familie geregeld in de Marina Monnickendam. Er werd gezeild, gerubberd, gevaren en genoten door iedereen, maar toch kreeg iemand in de gaten dat er hoog bezoek was. Compleet ongegeneerd gaat ze op de steiger zitten de hele boel te observeren en maakt daarbij veel foto’s met het mobieltje. Het moet vreselijk ongemakkelijk voelen voor de familie aan boord… Gelukkig was er een vaste ligplaatshouder uit de haven die de vrouw op haar gedrag aansprak, waarna ze morrend verdween…

Laten we ons respect tonen en de ‘mediacode’ van de paparazzi volgen, gewoon puur uit fatsoen…

Evert Stel

 

De tekst van de Mediacode.

Reacties

Reacties